Svet 1.5.2024 5:30

Več slovenskih filmov na festivalu SEEfest v Los Angelesu

Los Angeles, 1. maja - V Los Angelesu se bo danes začel festival južnovzhodnega evropskega filma (SEEfest), ki predstavlja filmsko in kulturno raznovrstnost 20 držav iz Balkana in Kavkaza. Slovenska kinematografija bo na njem zastopana z več filmi. Za otvoritveni film so izbrali manjšinsko koprodukcijo Varuhi formule srbskega režiserja Dragana Bjelogrlića.

Varuhi formule, pri katerem je kot slovenski koproducent sodelovala produkcijska hiša Perfo, je Bjelogrlić ustvaril po resnični zgodbi o "srbskem Černobilu", ki jo je v romanu Primer Vinča obudil Goran Milašinović. Prizore v jedrskem reaktorju so snemali tudi v nuklearnem reaktorju Instituta Jožef Stefan v Ljubljani, v njem pa je med drugim zaigral Jurij Drevenšek.

Na festivalu, ki bo potekal do 8. maja, bosta Slovenijo predstavljala še dva dokumentarna in dva kratka filma. Prikazali bodo celovečerni dokumentarno-igrani film Kino Volta, v katerem je režiser občinstvo Martin Turk popeljal v Trst na začetku 20. stoletja, ko se štirje podjetniki pod vodstvom takrat še neznanega dublinskega učitelja Jamesa Joycea odločijo odpreti prvi irski kino - Cinema Volta. V njem sta zaigrala tržaška igralca Danjiel Malalan in Nikla Petruška Panizon.

Drugi dokumentarni film je celovečerni prvenec Maje Doroteje Prelog Sto let (Cent'anni), nastal v produkciji Cvinger filma. Zgodba spremlja Blaža, ki se po preboleli hudi bolezni odpravi na zahtevno kolesarsko turo čez najslavnejše vzpone Gira d'Italia.

Med kratkimi filmi bosta na sporedu Kako sem se naučila obešati perilo Barbare Zemljič o naključnem srečanju Oli in Miha, ki se razvije v prijateljstvo, ter v programu animiranih filmov Hobotnica banana mišmaš režiserke Milanke Fabjančič na temo dveh različnih življenjskih poti in prijateljstva.

Vsi štirje filmi so nastali s finančno podporo Slovenskega filmskega centra (SFC). Kot so še sporočili s SFC, bo med kratkimi filmi na sporedu tudi nemško-srbski film Resnica (Istina) z igralko Niko Rozman v glavni vlogi. Film v režiji Tamare Denić pripoveduje o fotoreporterki Jeleni, ki živi in dela v Beogradu, a se je zaradi pritiskov desnih ekstremističnih skupin in njihovih groženj prisiljena s hčerko preseliti v Hamburg.

SFC je na festivalu SEEfest že sodeloval. Leta 2011 je na njem pripravil prvo retrospektivo slovenskega filma v Los Angelesu.