Svet 3.5.2024 5:30

V Dubrovniku z Begićevo razstavo odpira vrata galerija Novak

Dubrovnik, 3. maja - V starem mestnem jedru Dubrovnika bodo v kapelici sv. Luke odprli novo galerijo. Galerija Novak Dubrovnik bo vrata odprla nocoj z razstavo slikarskega opusa Mirsada Begića, so sporočili iz ljubljanske galerije Antikvitete Novak.

Hrvaška. Staro hrvaško pristaniško mesto in priljubljena turistična destinacija Dubrovnik. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Hrvaška.
Staro hrvaško pristaniško mesto in priljubljena turistična destinacija Dubrovnik.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Ob razstavi Begićevih del bo izšel še predstavitveni katalog umetnikovih del.

Slovenski kipar in risar bosanskih korenin Mirsad Begić, ki je lani praznoval 70 let, sodi med najizrazitejše in najbolj lirične predstavnike mladega slovenskega kiparstva, t. i. kiparstva čutnega inkarnata, ki se je razvilo v 80. letih 20. stoletja. Je avtor številnih javnih plastik in ambientalnih postavitev.

V Slovenijo se je preselil po srednji umetniški šoli v Sarajevu, ko je vpisal študij kiparstva na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, kjer je diplomiral leta 1979 pri Dragu Tršarju ter leta 1986 pri njem končal še specialistični študij. Izpopolnjeval se je tudi v Londonu.

Ustvarja v glini, mavcu, keramiki, bronu in različnih netipičnih materialih, od voska do vrvi. Ustvaril je tudi posamezne scenografije. Razstavlja po Sloveniji in zunaj nje, zlasti v Nemčiji. Živi in ustvarja v Ljubljani.

Njegova dela so med drugim v zbirkah Moderne galerije, Galerije Murska Sobota, Galerije Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki, Miklove hiše Ribnica, v Tuzli, Pančevu, Somborju, Kikindi, Sarajevu, v japonskem Kobeju ter v številnih zasebnih zbirkah.

Leta 2000 je prejel nagrado Prešernovega sklada za ciklus Ohraniti sanje. Leto pozneje mu je odlikovanje podelil še nekdanji predsednik republike Borut Pahor.