Slovenija 4.5.2024 9:00

Ob svetovnem dnevu harmonike tradicionalno tekmovanje na Bledu

Bled, 4. maja - Ob svetovnem dnevu harmonike 6. maja bo na Bledu ta konec tedna v znamenju tega glasbila. V Festivalni dvorani bo danes potekalo tradicionalno tekmovanje Zlata harmonika Bled 2024, ob jezeru pa se bo v nedeljo zbralo več kot 350 harmonikarjev na prav tako tradicionalni prireditvi Harmonike ob Blejskem jezeru.

Begunje na Gorenjskem. Harmonika, harmonikar. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Begunje na Gorenjskem.
Harmonika, harmonikar.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Tekmovanje harmonikarjev za zlato harmoniko, ki bo na ogled tudi prek spleta, je predizbor za 10. državno tekmovanje v igranju na diatonično harmoniko, ki bo potekalo novembra v organizaciji Zveze Diatonične harmonike Slovenije (ZDHS). Partnerji dogodka, ki ga sicer pripravljajo pri javnem zavodu Turizem Bled, so nekateri slovenski izdelovalci tega glasbila.

Več kot 350 harmonikarjev, od tega 11 harmonikarskih skupin in številni posamezniki, pa se bodo na Bledu zbrali v nedeljo, ko bo potekala tradicionalna prireditev Harmonike ob Blejskem jezeru.

Kot so sporočili organizatorji, bo mogoče prisluhniti harmonikarskim skupinam Harmonikarskega orkestra Klavdije Ceglar, Kulturnega društva harmonikarjev Izola, Harmonikarji z Dobja pri Planini, Klub harmonikarjev Kumše, Harmonike Zorana Lupinca, Glasbene šole Damjan Pasarič, Orkestra Primoža Zvira, Orkestra Nika Polesa, KD Mihaelov sejem Mengeš, Poučevanje diatonične harmonike Cerar in Skupine Podn.

Točno opoldne bo ob kulisi Blejskega jezera na sporedu skupinski nastop harmonikaric in harmonikarjev, ki bodo izvedli skladbi Otoček sredi jezera Ansambla bratov Avsenik in Čebelar Lojzeta Slaka. Ob 14. uri bo sledila povorka harmonik na Jezerski promenadi, od 15. ure dalje pa koncerta Primorskih fantov ter Okroglih muzikantov.

Nastopajoči se bodo potegovali za glavno nagrado, harmoniko Poličar iz javorja in kroma, ki je bila izbrana v žrebu. Na stojnicah bo ponudba obarvana z izdelki lokalnega blejskega izvora, so še sporočili iz zavoda.

S prireditvama na Bledu obeležujejo svetovni dan harmonike 6. maja, ko je Cyrill Demian na Dunaju leta 1829 patentiral prvo harmoniko.