Svet 3.5.2024 12:25

Meryl Streep častna zlata palma v Cannesu

Los Angeles, 3. maja - Ameriška igralka Meryl Streep bo na otvoritveni slovesnosti filmskega festivala v Cannesu 14. maja prejela častno zlato palmo, so sporočili organizatorji. Štiriinsedemdesetletna Streep je ena najbolj cenjenih igralk v zgodovini Hollywooda z rekordnimi 21 nominacijami za oskarja in tremi zlatimi kipci, piše francoska tiskovna agencija AFP.

ZDA, Los Angeles. Ameriška filmska igralka Meryl Streep. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

ZDA, Los Angeles.
Ameriška filmska igralka Meryl Streep.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Njena filmska kariera obsega skoraj pet desetletij, ustvarila je številne mojstrovine. Zato je Streep del našega skupne domišljije, naše skupne ljubezni do filma," so zapisali organizatorji festivala.

Igralka je v svoji karieri posnela vrsto sodobnih klasik, od dram, kot so Lovec na jelene, Moja Afrika in Kramer proti Kramerju, do družinskih uspešnic, kot sta Hudicevka v Pradi in Mamma Mia!. V Cannesu je bila doslej le enkrat, leta 1989, ko je tudi prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo v filmu Krik v temi.

"Izjemno sem počaščena ob novici o tej prestižni nagradi. Nagrada v Cannesu je za mednarodno skupnost umetnikov vedno predstavljala najvišji dosežek v filmski umetnosti," je dejala v izjavi in dodala, da ob vseh, ki so bili počaščeni pred njo, "občuti v enako meri tako ponižnost kov vznemirjenje".

Meryl Streep se bo tako pridružila vrsti hollywoodskih veteranov, ki se bodo udeležili letošnjega festivala na francoski Azurni obali, vključno z ustvarjalcem Vojne zvezd Georgeem Lucasom. Slednji bo na zaključni slovesnosti festivala prejel tudi nagrado za življenjsko delo.

Filmski festival v Cannesu bo letos s častno zlato palmo počastil tudi legendarni japonski animacijski studio Ghibli. Studio, ki ga je pred 40 leti soustanovil Hayao Miyazaki, je po vsem svetu priljubljen z mojstrovinami, kot so Čudežno potovanje, Moj sosed Totoro ter Čarovnik Howl in gibljivi grad.