Svet 4.5.2024 6:00

V berlinski Slikarski galeriji severnoitalijansko slikarstvo 17. stoletja

Berlin, 4. maja - V berlinski Slikarski galeriji je na ogled razstava Donacija Leidner - Severnoitalijansko slikarstvo 17. stoletja. Pripravili so jo ob prejemu donacije zbiratelja Günterja Leidnerja, ki je galeriji namenil tri pomembna dela severnoitalijanskih slikarjev Antonia Zanchija, Cristofora Savolinija in Danieleja Crespija.

Kitajska, Lhasa. Čopiči, slikar, slikanje, umetnik, umetnost. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Lhasa.
Čopiči, slikar, slikanje, umetnik, umetnost.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Slike omenjene trojice slikarjev so zdaj po obsežnih restavratorskih delih skupaj s še nekaterimi deli iz severne Italije iz istega obdobja na posebni razstavi na ogled javnosti.

Kot piše na spletni strani galerije, zbirka berlinske Slikarske galerije do sedaj ni bila bogata z deli italijanskega slikarstva iz 17. stoletja, še posebej ne z deli iz severne Italije. Donacija treh slik zbiratelja iz Ludwigsburga sedaj pomaga zapolnjevati to vrzel.

Slika predstavnika beneške šole Antonia Zanchija, ki prikazuje Samsona in Dalilo, je občasno že bila razstavljena v sobi z deli beneškega slikarstva 18. stoletja. Zdaj to veliko platno dopolnjuje zbirko poznobaročnega beneškega slikarstva. Čeprav del v zbirki ni veliko, pa so mnoga med njimi izjemno kakovostna, kar dokazujeta sliki Diana in Akteon Pietra Liberija in Apolonovo glasbeno tekmovanje Johanna Carla Lotha. Delo slednjega je na pričujoči razstavi ponovno na ogled po več letih.

Slika Sveta Lukrecija je Cristoforu Savoliniju iz Cesene pripisana. Kot so zapisali v galeriji, je slika z veliko verjetnostjo njegovo delo. Pomembno dopolnjuje muzejsko zbirko emilijske šole in kaže slogovne odmeve del Guercinove šole v Romanji. Eden od umetnikov te šole je bil tudi Guido Cagnacci, ki je imel velik vpliv na Savolinija.

Tretja nova pridobitev je slika Tobija ozdravi svojega očeta Danieleja Crespija. Doslej so bili slikarji lombardske šole 17. stoletja predstavljeni le s sliko Francesca Caira Jožefove sanje. Crespi je bil učenec Cerana in Giulia Cesareja Procaccinija, a je zgodaj umrl, zaradi česar je ohranjenih le malo njegovih del.

Poleg naštetih je na razstavi med drugim mogoče videti tri slike iz zbirke Slikarske galerije, ki doslej še niso bile razstavljene. To so Spokornica Magdalena genovskega slikarja Giovannija Andrea De Ferrarija, Janez Krstnik kot deček iz kroga Il Cerana s pravim imenom Giovanni Battista Crespi, ter Polifem in Galateja, ki je bilo pripisano Pasqualinu Rossiju, slikarju iz Vicenze, dejavnemu zlasti v regiji Marke.

Razstava bo na ogled do 28. julija, še piše na spletni strani galerije.