Od blizu 5.5.2024 11:00

Letošnji evrovizijski glamur v senci političnih odločitev

pripravila Jasmina Vodeb Baša

Malmö, 5. maja - Švedska bo pol stoletja po tem, ko si je na Evroviziji s skupino Abba in pesmijo Waterloo priborila prvo zmago, gostila ta spektakularni glasbeni šov v svojem južnem obmorskem mestu Malmö. Letošnja, 68. prireditev bo ob vsem glamurju potekala tudi v senci aktualnih vojn in protestov. Med drugim je sporna udeležba Izraela na tekmovanju.

Švedska, Malmo. Moto Evrovizije "United By Music" je napisan na areni Malmo, ki je prizorišče za 68. tekmovanje za pesem Evrovizije. Foto: dpa/STA

Švedska, Malmo.
Moto Evrovizije "United By Music" je napisan na areni Malmo, ki je prizorišče za 68. tekmovanje za pesem Evrovizije.
Foto: dpa/STA

Tudi letošnje tekmovanje bo po vzoru minulih potekalo v treh delih - dveh polfinalnih večerih in finalu. Tako bo mogoče v treh večerih prisluhniti in si ogledati 37 različnih glasbenih nastopov. V prvem predizboru, v torek 7. maja, se bo predstavilo 15 držav, v drugem, dva dni pozneje, pa še 16 držav. V velikem finalu, ki bo prihodnjo soboto, pa se bo predstavilo po deset izbranih držav iz obeh predizborov, velikih pet ter Švedska kot lanskoletna gostiteljica.

V prvem predizboru, v katerem se bo kot deveta predstavila tudi Slovenija, se bodo po po vrstnem redu predstavile države: Ciper, Srbija, Litva, Irska, Ukrajina, Poljska, Hrvaška, Islandija, Finska, Moldavija, Azerbajdžan, Avstralija, Portugalska in Luksemburg. Nastopili bodo tudi predstavniki in predstavnice Švedske, Velike Britanije in Nemčije, ki imajo že zagotovljeno mesto v finalu.

V drugem predizboru se bo predstavilo 16 držav: Malta, Albanija, Grčija, Švica, Češka, Avstrija, Danska, Armenija, Latvija, San Marino, Gruzija, Belgija, Estonija, Izrael, Norveška in Nizozemska. V tem predizboru bodo kot predstavnice velikih pet nastopile Španija, Italija in Francija. V obeh predizborih bo glasovalo izključno občinstvo.

V velikem finalu bodo zmagovalno pesem izbrale strokovne komisije iz vseh 37 sodelujočih držav, in sicer v enakovrednem razmerju s telefonskim glasovanjem, torej 50:50. Skupni seštevek bo prinesel zmagovalca Pesmi Evrovizije 2024.

Vse tri večere bo s komentatorskega mesta v Ljubljani evrovizijsko dogajanje na televiziji spremljala Mojca Mavec. Na radiu bo Evrovizijo spremljal Maj Valerij. Slovenske glasove na finalnem večeru bo v Malmö sporočila Lorella Flego.

Po stavnicah zelo dobro kaže Hrvaški, Sloveniji ne napovedujejo niti finala

Pesem Evrovizije, šov poln glamurja, v skoraj sedmih desetletjih ni izgubil svoje priljubljenosti, kar vsakič dokazuje več kot 100 milijonov televizijskih gledalcev z vsega sveta. Glas, stas ali karizmatičnost nastopajočih, spevnost skladbe ter zlasti spektakel ostajajo glavni aduti tekmovanja ob sosedskem glasovanju in siceršnji "kuhinji".

Precejšen del pozornosti javnosti je že pred tekmovanjem namenjen stavnicam. Kot je za STA pojasnil glavni in odgovorni urednik portala Evrovizija.com Alesh Maatko, stavnice glasbenikom, za katere je nastop na Pesmi Evrovizije že tako stresen, prinašajo še dodaten pritisk. "Če je določena država uvrščena na stavnicah visoko, so pričakovanja toliko višja, kot denimo letos na Hrvaškem, kjer z Baby Lasagno diha vsa država," je ponazoril.

"Še več, naši južni sosedje verjamejo, da jim bo skladba Rim Tim Tagi Dim Marka Purišića z umetniškim imenom Baby Lasagna prinesla Evrovizijo 2025 v Zagrebu," je dodal Maatko. Kot razlog za optimizem je navedel ravno stavnice, ki po njegovih besedah naredijo določeni državi veliko promocijo, prav tako se močno poveča zanimanje za favorizirane predstavnike - več se o njih govori in piše.

Ob tem je spomnil na stavnice za lansko evrovizijsko leto, ki se za prvi predizbor niso zmotile. Za drugi predizbor pa so napačno napovedale le eno državo, kar po Maatkoven mnenju kaže na to, da so stavnice precej natančne. "Če je že razlika, je ta v eni ali dveh državah, več pa že skoraj ne; upam, da bi letos ta razlika veljala za Slovenijo, ki je na stavnicah na 12. mestu v prvem predizboru," je izrazil upanje urednik slovenskega evrovizijskega portala in pojasnil delovanje stavnic.

Pri stavah se uporabljajo stavne kvote, ki se postavijo glede na možnost, katera država bi lahko slavila, hkrati pa med drugim tudi določajo, koliko bo nekdo ob tem zaslužil. Stavnica stavne kvote zastavi tako, da pregleda povpraševanje po določeni državi oz. stavi, ter glede na ostale razmere, ki so določene za to stavo. Nižja kot je kvota, večja je verjetnost, da bo stava dobitna oz. višja kot je kvota, manjša je verjetnost, da bo stava dobitna, je zapisal Maatko.

Slovenija na Evroviziji z umetniškim vokalno-plesnim nastopom Raiven

Slovenijo bo predstavljala pevka Raiven s pesmijo Veronika. Novinarjem je pred odhodom na Švedsko povedala, da nastop na tekmovanju za pesem Evrovizije jemlje kot vrhunec svoje dosedanje glasbene kariere. Pred evrovizijskim nastopom pa sama čuti predvsem veliko odgovornost do sebe in ekipe, ki z njo sodeluje. Na evrovizijskem odru se ji bodo namreč pridružili nekateri člani plesnega ansambla SNG Opera in balet Ljubljana.

Uradni videospot za pesem Veronika si je doslej na uradnem kanalu za pesem Evrovizije ogledalo več kot 1,8 milijona ljudi. Navdih za pesem je Raiven črpala pri Veroniki Deseniški. Pevka meni, da s skladbo nastavlja ogledalo družbi, saj da je lov na čarovnice v letu 2024 še kako živ. Raiven je pesem predstavljala po evropskih prestolnicah, od Madrida in Barcelone pa vse do Londona, Amsterdama in Stockholma.

Tekmovanje zasenčile vojne, protesti in grožnje

Švedska že sedmič gosti evrovizijsko tekmovanje, tretjič je gostiteljsko mesto Malmö. V Areni Malmö je nameščenih skoraj 2200 svetlobnih teles, tako LED zaslonov kot laserjev, ob vsem blišču pa bo tekmovanje potekalo pod poostrenimi varnostnimi ukrepi, predvsem zaradi napovedanih protestov ter drugih groženj.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) se kljub vsakoletnemu zagotavljanju, da je Evrovizija zgolj glasbeno tekmovanje, večkrat znajde tudi v primežu političnih dogajanj, zaradi katerih mora sprejeti določene odločitve. Letos mnoge bode v oči, da je zamižala pri nastopajočem Izraelu, medtem ko Rusiji zadnja leta oz. od vojne v Ukrajini ne dovoli udeležbe. Posebno pobudo je na EBU naslovilo 25 evropskih poslancev, v kateri so jo pozvali k preklicu odločitve glede nastopa Izraela na letošnjem tekmovanju.

Izraelu so organizatorji vseeno odobrili njihovo pesem Hurricane predstavnice Eden Golan, ki so jo sicer prilagodili, saj bi prvotno pesem, ki je večinoma v angleščini z nekaj besedami v hebrejščini, namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani. S tem bi kršila načelo o nepolitičnosti, ki velja za pesmi, ki sodelujejo na tekmovanju. Izrael, ki je na Evroviziji prvič nastopil leta 1973, se je od leta 2015 vedno uvrstil v finale tekmovanja, zmagal pa je doslej štirikrat.