Svet 8.5.2024 5:30

Zagon prve evropske mreže festivalov mladinske literature in stripov

Frankfurt, 8. maja - Sejem otroške literature v francoskem Montreuilu je s sejmom otroške in mladinske literature v Bologni in s še 13 mednarodnimi knjižnimi organizacijami ustanovil prvo evropsko mrežo dogodkov in festivalov s področja mladinske književnosti in stripa. Z njo želijo med drugim zagotoviti dostop do najboljših otroških knjig in stripov čim več bralcem.

Mreža je med svoje cilje med drugim uvrstila spodbujanje dostopa do branja in vključevanje oseb s posebnimi potrebami, spodbujanje umetniškega sodelovanja in širjenje del avtorjev otroške literature ter poživitev evropske literarne scene, so sporočili iz Frankfurtskega knjižnega sejma (FKS), ki je del omenjene mreže.

Kot so še dodali, se mreža želi pri evropskih ustanovah uveljaviti kot vpliven akter predvsem v okviru evropskih programov financiranja, kot je Ustvarjalna Evropa.

Poleg sejma otroške literature v Montreuilu, FKS in sejma otroške in mladinske literature v Bologni v mreži sodelujejo še ukrajinski Knjižni festival Arsenal, estonski festival otroške literature LUUP, danski Create festival, češki Tabook festival, poljski Mednarodni festival stripov in iger, španski Flic festival, ženevski Knjižni salon, bruseljski Knjižni sejem, Solunski knjižni sejem, Madridski knjižni sejem, italijansko kulturno združenje Hamelin in litvanski festival Otok otroških knjig.