Slovenija 8.5.2024 9:46

V Galeriji Veselov vrt prostorska postavitev Na pragu Žarkine kuhinje

Ljubljana, 8. maja - V Galeriji Veselov vrt bodo drevi odprli razstavo Na pragu Žarkine kuhinje - zor premen, ki so jo zasnovale akademski kiparki Katja Smerdu in Marjeta Medved ter zeliščarka Nataša Špiranec. Tema je alkimija plesa nasprotij skozi ženske oči, v ženskem intimnem prostoru, v svetišču tiste, ki žari in razsvetljuje s toploto srca - deklice Žarke.

Kot je zapisal kustos Sarival Sosič, sodobna skulptura kot produkt ali artefakt presega vsakršno ukalupljanje, vedno znova išče, raziskuje izraznostne poti, materiale in forme. V primeru prostorske postavitve Katje Smerdu, Marjete Medved in Nataše Špiranec skulptura uresničuje energijo nasprotij ali, kot to izrazijo avtorice: "Premene nasprotij se kot igra Zemlje, Vode, Ognja, Zraka ter skrivnostne kvintesence slehernega bivajočega dogajajo ves čas in vsakič znova jih zremo na sebi lasten način. Odpirajo vprašanja, včasih tudi same po sebi podajajo odgovor, vsekakor pa so gonilo življenja."

Žarka je lesen kip z dodatki prepletene žice, ki kipu pridoda nekakšno posebno živost, hkrati pa še močneje poudari obliko lesene skulpture, ki je v nekem trenutku združila vse tri ustvarjalke. In kot so same zapisale: "Naključnost in usodnost srečanja umetnic ter posekanega drevesa se nadaljujeta skozi organsko transformacijo lesa, organsko prepletenost linearne kovinske žice, organske vonjave in taktilne zaznave ... To skrito, a tako bistveno življenje kipa nenehno odpira nove kontekste in vabi k novim postavitvam."

Lesene dele skulpture je ustvarila Marjeta Medved, avtorica kovinskih delov je Katja Smerdu. Zeliščarka in izdelovalka botaničnih parfumov Nataša Špiranec je dodala vonjave. Prostorska postavitev ima nekaj izpostavljenih elementov, kot so: Prag kot točka, kjer se nivo percepcije opazovalca pomakne v simbolne vsebine, to je mesto interaktivne vključitve. Potem sta tu še Svetišče kot Žarkin notranji prostor, poln življenjskih sil in Ognjišče kot "element energije, aktivne transformacije, varnosti in blagostanja; žariščna točka sleherne gostoljubnosti, pa tudi točka prikrite nevarnosti, ki zahteva budnega varuha".

Tu je še Miza kot element darovanja, odprtosti izražanja notranjih čutenj Žarkine kuhinje in še ročno izdelani artefakti - vezenine, prt in žive rastline kot nosilke posebnih sil. Celovitost postavitve, ki nagovarja tako vizualno kot vonjalno, postavitve, polne simbolnosti in primarne sile življenja, bo dokončno oživela glasba v izvedbi kantavtorice Nike Solce.

Leta 1982 rojena Marjeta Medved je leta 2009 diplomirala iz kiparstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje. Je prejemnica več priznanj in nagrad, med drugim velike odkupne nagrada Ex-tempora Piran 2016. Živi in ustvarja med Ljubljano in Čadrgom.

Leta 1980 rojena Katja Smerdu je leta 2008 diplomirala iz kiparstva na ALUO in leta 2013 zaključila magisterij. Živi in ustvarja med Strunjanom, Izolo in Sant'Agapitom v Italiji.

Nataša Špiranec, rojena leta 1974, je pri založbi Vita izdala priročnik za delo z botaničnimi dišečimi izvlečki Aromaterapija - dišeči portreti. Živi in dela v Kobdilju.

Prostorska postavitev v Galeriji Veselov vrt bo na ogled do 9. junija.