Svet 8.5.2024 12:21

Hrvaška v velikem pričakovanju sobotnega evrovizijskega finala

Zagreb, 8. maja - Na Hrvaškem že težko oštevajo dneve do sobotnega finala 68. tekmovanja za pesem Evrovizije, ki ga bodo v živo prenašali tudi na enem od trgov v središču Zagreba. Po gladki torkovi uvrstitvi njihovega predstavnika Baby Lasagne s pesmijo Rim Tim Tagi Dim v finale je med Hrvati zavladala prava evforija, saj velja za največjega letošnjega favorita.

Baby Lasagna s pravim imenom Marko Purišić je po torkovi uvrstitvi v finale še povečal svojo prednost na evrovizijskih stavnicah, kjer močno vodi.

Glasbenik iz Umaga je po svojem nastopu o prvem mestu na stavnicah dejal, da so to le številke in da delo še ni končano. "Srečen sem, a še vedno ne slavim, ker veliko pričakujem od sebe, tako kot od mene veliko pričakujejo Hrvati in celotna Hrvaška. Zdaj se šele začenja," je povedal v izjavi, ki jo je na družbenem omrežju Instagram objavila hrvaška javna radiotelevizija HRT.

O svoji morebitni zmagi ni želel govoriti. "Nismo videli še vseh izvajalcev, nismo videli tako veliko izvajalcev, tako da korak za korakom," je dejal. Ob vprašanju, ali Hrvati lahko začnejo sanjati o zmagi, pa je svetoval, naj ne sanjajo o njej. "To je odvisno od vas, od vsakega na osebni ravni. Jaz ne bi, ker jaz ne sanjam," je izjavil.

Danes dopoldne se je Baby Lasagna oglasil tudi na svojem profilu na Instagramu. Tujim gledalcem se je v angleščini zahvalil za podporo. Dejal je tudi, da je bil zanj najboljši del nastopa to, ko je videl, da je bila publika, ko je začel plesati, v ritmu z njim.

V hrvaščini je nato nagovoril še Hrvate. "Dragi moji Hrvati, presrečen sem, ko vidim posnetke, ki mi jih pošiljate, in navdušenje, ki ste ga včeraj preživljali skupaj z mano. Upam, da ste zadovoljni, da ste ponosni. Zdaj gremo do konca," je poudaril.

Pohvale in navdušeni komentarji Baby Lasagne se vrstijo tudi na družbenih omrežjih, kjer sta nastop hrvaškega predstavnika že v torek nekaj pred polnočjo pohvalila tudi hrvaški premier Andrej Plenković in zagrebški župan Tomislav Tomašević.

"Ponosni smo na uvrstitev Baby Lasagne v finale Eurosonga! Čestitke za kreativen in sijajen nastop. Marku Purišiću in njegovi ekipi želimo veliko uspeha in upamo, da bo Hrvaška slavila ob Rim Tim Tagi Dim," je na družbenem omrežju X zapisal Plenković.

Župan mesta Zagreb, ki bi ob zmagi Baby Lasagne najverjetneje gostilo 69. tekmovanje za pesem Evrovizije, pa je na X zapisal: "Meow".

V pričakovanju visoke uvrstitve ali celo morebitne zmage Baby Lasagne bo mesto Zagreb prvič organiziralo tudi javni ogled finalnega večera. Prenos v živo bo potekal v soboto od 20. ure dalje na Evropskem trgu v središču prestolnice.

Poleg Baby Lasagne se je v finale iz prvega polfinalnega večera uvrstila tudi slovenska predstavnica, pevka Raiven s pravim imenom Sara Briški Cirman, in sicer s skladbo Veronika, za katero je napisala tako besedilo kot glasbo.

Poleg Hrvaške in Slovenije je uvrstitev v finale v torek uspela še predstavnikom Srbije, Portugalske, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra, Irske in Luksemburga.

Torkov polfinale večer je v Malmö Areni v živo spremljalo 9000 ljudi. Drugi polfinalni večer bo v četrtek.