Svet 9.5.2024 5:30

V Malmöju ob napovedanih protestih nocoj drugi polfinalni izbor

Malmö, 9. maja - V švedskem Malmöju se bo nocoj ob 21. uri začel drugi polfinalni izbor 68. tekmovanja za pesem Evrovizije. Za uvrstitev v sobotni finale se bodo potegovali predstavniki 16 držav. Največ oči je uprtih v nastop predstavnice Izraela, kar že dolgo buri duhove.

Švedska, Malmo. Moto Evrovizije "United By Music" je napisan na areni Malmo, ki je prizorišče za 68. tekmovanje za pesem Evrovizije. Foto: dpa/STA

Švedska, Malmo.
Moto Evrovizije "United By Music" je napisan na areni Malmo, ki je prizorišče za 68. tekmovanje za pesem Evrovizije.
Foto: dpa/STA

V multikulturnem, tretjem največjem švedskem mestu na jugu države, z veliko palestinsko skupnostjo, so na dan drugega polfinalnega večera v luči aktualnega dogajanja na Bližnjem vzhodu napovedani tako propalestinski kot proizraelski protesti.

Zaradi varnostnih razlogov naj bi izraelski predstavnici Eden Golan po poročanju francoske tiskovne agencije AFP domnevno tudi svetovali, da naj do svojega današnjega polfinalnega nastopa na evrovizijskem odru raje ostane v svoji hotelski sobi. Eden Golan se bo predstavila s skladbo Hurricane, ki jo je Izrael za evrovizijski nastop nekoliko prilagodil. Prvotno je pesem namigovala na napad Hamasa 7. oktobra lani, s čimer bi Izrael kršil načelo o nepolitičnosti, ki velja za pesmi, ki sodelujejo na evrovizijskem tekmovanju. Izrael, ki je na Evroviziji prvič nastopil leta 1973, se je sicer od leta 2015 vedno uvrstil v finale tekmovanja, zmagal pa je doslej štirikrat.

Evropska radiodifuzna zveza (EBU) je že pred začetkom letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije opozorila, da v Malmö Areni, kjer poteka letošnji evrovizijski izbor, ne bodo dovoljeni palestinske zastave in simboli.

Na drugem polfinalnem izboru, ki ga bo mogoče v neposrednem prenosu med drugim spremljati na drugem programu RTV Slovenija, se bodo za uvrstitev v evrovizijski finale poleg Izraela potegovali predstavniki Malte, Albanije, Grčije, Švice, Češke, Avstrije, Danske, Armenije, Latvije, San Marina, Gruzije, Belgije, Estonije, Norveške in Nizozemske.

Tudi v drugem polfinalnem večeru se bo v veliki finale uvrstilo deset držav z največ glasovi. Na obeh predizborih o nastopu v finalu odločajo glasovi gledalcev in poslušalcev prek telefonskega in spletnega glasovanja. Kot preostale predstavnice evrovizijske peterice velikih se bodo nocoj v živo predstavili še predstavniki Španije, Italije in Francije, ki imajo mesto v sobotnem finalu že v naprej zagotovljeno.

Po torkovem prvem polfinalnem večeru se je v finale uvrstila prva deseterica, med njimi tudi slovenska predstavnica Raiven s skladbo Veronika. Poleg nje je to uspelo še predstavnikom Srbije, Portugalske, Hrvaške, Ukrajine, Litve, Finske, Cipra, Irske in Luksemburga.

Tudi drugi evrovizijski polfinalni izbor bosta nocoj vodili švedska komičarka Petra Mede in švedsko-ameriška igralka Malin Akerman.