Intervju 8.5.2024 16:29

Raiven: Veronika je zelo prisotna in ves čas z mano

pogovarjala se je Maja Lazar

Malmö, 8. maja - Pevka Raiven, ki bo v soboto kot predstavnica Slovenije s skladbo Veronika nastopila na finalu letošnjega 68. tekmovanja za pesem Evrovizije, je v telefonskem pogovoru za STA povedala, da si je nastopa v evrovizijskem finalu zelo želela in je za priložnost zelo hvaležna.

Ljubljana. Pevka Sara Briški Cirman - Raiven. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Pevka Sara Briški Cirman - Raiven.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Od finalnega nastopa si zaenkrat želi, da ga bo izvedla tako dobro, kot ga je v torkovem prvem polfinalnem večeru. Svoj evrovizijski nastop je označila za krono svoje dosedanje desetletne glasbene kariere in dodala, da si obenem želi, da to ne bi bil edini vrhunec. Povedala je še, da se na Švedskem, kjer je že deset dni, počuti zelo izvenzemeljsko, kot da bi bila v vzporednem svetu.

"Vse je dobro organizirano, sem v bistvu pomirjena, uživam, res si nisem mislila, da bo ta izkušnja tako lepa," je še povedala in dodala, da je sprva mislila, da bo evrovizijska izkušnja zanjo veliko bolj stresna.

Občinstvo je nastop Raiven s skladbo Veronika na torkovem polfinalnem večeru zelo dobro sprejelo in ga med drugim pospremilo z vreščanjem ob koncu nastopa. Raiven so ti kriki prinesli veliko potrditev in tudi zaradi tega ji njen nastop "toliko več pomeni", je še povedala.

Kljub temu, da je na evrovizijskem odru pred nastopom na polfinalnem večeru morala predhodno že večkrat nastopiti, Raiven pravi, da se Veronike še vedno ni naveličala, vanjo se vsakokrat vživi in jo začuti. "Vsakič me pograbijo čustva in adrenalin", je dodala. Na koncu vsakega nastopa se čuti tudi izpopolnjeno. "Zaenkrat mislim, da je Veronika še kar zelo prisotna in ves čas z mano".

Glede poostrenega varovanja na letošnjem evrovizijskem izboru je Raiven povedala, da je vse tako zelo dobro organizirano in neopazno varovano, da sama doslej kot evrovizijska izvajalka tega še ni posebej občutila, kot tudi ne, da bi zaznala kakšno varnostno grožnjo.

Raiven je sicer nastopila v prvem polfinalnem večeru, največja varnostna pozornost pa v Malmöju zaradi trenutnih razmer na Bližnjem vzhodu velja evrovizijskemu nastopu Izraela, ki bo v drugem polfinalu, v četrtek.

Geslo tekmovanja za pesem Evrovizije je Združeni v glasbi in da je temu res tako, dokazuje tudi slovenska delegacija. Ta se je na Švedskem doslej zbližala s kar veliko ekipami drugih nastopajočih držav. Raiven je pri tem poimensko naštela Litvo, Hrvaško, Srbijo, Češko, Irsko in Portugalsko. "Veliko je delegacij, s katerimi smo se ujeli," je dodala Raiven, ki ji je poleg Veronike všeč tudi več drugih letošnjih evrovizijskih pesmi, kot so med drugim litovska, estonska in grška.

Finale letošnjega tekmovanja za pesem Evrovizije bo v soboto v Malmö Areni. Zaenkrat je znano, da bo Raiven nastopila v drugi polovici finala. Vrstni red nastopajočih bodo objavili po četrtkovem drugem polfinalnem večeru.

Raiven se je v finale uvrstila v torek, ko je nastopila kot deveta po vrsti. Da se bo od 15 nastopajočih uvrstila v deseterico za finalni nastop, je izvedela kot tretja.

Na novinarski konferenci takoj po polfinalnem večeru je povedala, da je ves čas dvomila vase, uvrstitev v finale da je torej veliko presenečenje. Na vprašanje, od kod ideje za skladbo in nastop, pa je odgovorila: "Ko gre za ustvarjanje glasbe in vizualnih podob, se vedno držim svojega instinkta. Imela sem idejo, da želim biti popolnoma gola in srebrna. Nastopila sem dejansko jaz, kakršna sem, in mislim, da je pesem dovolj dramatična, da mi ni treba dodati ničesar več," je objavljeno na spletni strani evrovizijskega tekmovanja.

Raiven je v prvem polfinalnem večeru nastopila v prosojnem in oprijetem kostumu in izvedla dovršen nastop. Na odru so jo spremljali plesalci SNG Opera in balet Ljubljana Lukas Bareman, Marin Ino, Filippo Jorio, Matteo Moretto in Mateja Železnik. Zamisel za nastop je zasnovala s solistom ljubljanskega baleta Lukasom Zuschlagom.

Mezzosopranistka, avtorica glasbe in besedil ter harfistka Raiven, s pravim imenom Sara Briški Cirman, je za skladbo Veronika spisala tako besedilo kot glasbo, navdih zanjo pa je črpala pri Veroniki Deseniški in lik aktualizirala, tako da se je moč z njim poistovetiti tudi danes.