Slovenija 11.5.2024 9:30

V SLG premiera avtorskega projekta 3JA! Matije Solceta

Celje, 11. maja - V Slovenskem ljudskem gledališču Celje bo nocoj premiera avtorskega projekta 3JA! Matije Solceta. Gledalci se bodo na pot po Celju odpravili v majhnih skupinah; z iste začetne točke jih bo interaktivni zemljevid naključno usmerjal na posamezna prizorišča po mestu, kjer se v obeležjih, konturah, asociacijah in vsebinah zrcali preteklost.

Celje. Velika dvorana celjskega gledališča. Foto: Lili Pušnik/STA Arhiv STA

Celje.
Velika dvorana celjskega gledališča.
Foto: Lili Pušnik/STA
Arhiv STA

Kot so sporočili iz celjskega gledališča, bo ustvarjalna tura vse gledališke popotnike ponovno združila v znanem tukaj in zdaj, v velikem finalu umetniško povezane skupnosti.

Gledališko-glasbeni ambientalni omnibus prebuja antično Troio secundo in gledalce vabi na popotovanje skozi čas. Za vrati, okni in zidovi, v labirintih Keleie, Celeie, Zellie, Cillia, Cila, Cel'a, Celja še vedno živijo starodavni junaki.

Današnjega Ahila najdemo za okencem trafike, Agamemnon vodi turistične oglede, Odisej nalaga aplikacijo za parkiranje, Parisu pred štacuno damo vbogajme, pri Hektorju kupimo malico, Helena nas preseneti na odru kabareta.

Sodobna odisejada prekopicne pogled na današnji čas in z raznolikimi uprizoritvenimi prijemi spreminja nekdanje rimske ulice, srednjeveške kleti, renesančna pročelja, neorenesančne balkone, sodobne studie, prodajne izložbe, gledališke garderobe in zdravstvene ordinacije v ustvarjalna prizorišča, kjer se mladi junaki starajo, razstavljajo se večno in povsod ponavljajoči se odnosi med generacijami, kot gibka kača vijuga spopad med spoloma, nagajivo se nasmihata dovtipnost in iznajdljivost, objestno se razkazuje potenca, izza roba vidnega nepovratno kuka volja do moči, ki mami, zapeljuje, sprevrača tudi najbolj stanovitne.

Ustvarjalsko ekipo sestavljajo: režiser Matija Solce, avtorji besedil Matija Solce, Katja Gorečan, Tanja Potočnik, Anže Zevnik, dramaturginja Mojca Redjko, scenograf Tomaš Žižka, kostumografka Lara Mastnak, avtor glasbe Matija Solce, avtor zvočnih pokrajin in oblikovalec zvoka Ivo Sedlaček, lektorica Živa Čebulj, asistenti scenografa Barbara Bulatović, Paola Korošec, Miha Peperko, asistent za lutkovno animacijo Filip Šebšajevič in koreografka prizora Otok Skiros Daša Skrt.

Igrajo Žan Brelih Hatunić, Anže Čater, David Čeh, Maša Grošelj, Lucija Harum, Aljoša Koltak, Urban Krč, Rastko Krošl, Urban Kuntarič, Barbara Medvešček, Andrej Murenc, Manca Ogorevc, Tanja Potočnik, Tarek Rashid, Daša Skrt, Matija Solce, Eva Stražar, Filip Šebšajevič, Jagoda Tovirac, Damjan M. Trbovc, Lovro Zafred, Branko Završan in Anže Zevnik.

Režiser, lutkar, igralec, skladatelj in glasbenik Matija Solce je doktoriral iz glasbenih vidikov predmetnega gledališča na oddelku za alternativno in lutkovno gledališče gledališke akademije Damu v Pragi, kjer občasno predava.

S svojimi avtorskimi predstavami je že nekajkrat obšel svet in prejel več pomembnih nacionalnih in mednarodnih nagrad. Celjskemu občinstvu se bo tokrat predstavil z gledališkim projektom, ki bo mesto Celje spremenil v prostor gledališča.