Svet 13.5.2024 9:22

Coppolov ep in Costnerjeva saga med vrhunci 77. filmskega festivala v Cannesu

pripravila Maja Lazar

Cannes, 13. maja - V francoskem Cannesu bo od torka do 25. maja potekal letošnji mednarodni filmski festival. Premierno bosta med drugim prikazana epski Megalopolis Francisa Forda Coppole ter saga Kevina Costnerja Horizon: An American Saga. Tradicionalno Cannes pričakuje tudi številne filmske zvezde svetovnega slovesa.

Francija, Cannes. Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Francija, Cannes.
Mednarodni filmski festival v francoskem Cannesu.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na rdeči preprogi filmskega festivala ob Azurni obali se bodo tako po napovedih sprehodile zvezde, kot so Richard Gere, Demi Moore, Gary Oldman, Cate Blanchett, Uma Thurman, Emma Stone, Meryl Streep in George Lucas.

Costnerjev vestern Horizon in Coppolin znanstvenofantastični Megalopolis sta bila po poročanju nemške tiskovne agencije dpa že vrsto let predmet ugibanj. 69-letni Costner in 85-letni Coppola sta v svoja filma vložila veliko časa in lastnega denarja, saj ju nobeden od filmskih studiov ni želel financirati.

Tajni seznam spolnih predatorjev v filmski industriji

Tik pred letošnjim festivalom v Cannesu so se v Franciji po poročanju britanskega The Guardiana razširile govorice o tajnem seznamu desetih moških v filmski industriji, vključno z vodilnimi igralci in režiserji, ki naj bi bili vpleteni v spolne zlorabe žensk. Imena, ki so si že prislužila pridevnik "eksplozivna", naj bi anonimno že poslali na pariški Narodni center za kinematografijo ter vodilne francoske produkcijske hiše.

Po poročanju francoskega časnika Figaro in satirične revije Le Canard enchaine so organizatorji festivala ustanovili ekipo za krizno upravljanje, ki naj bi odgovorila na obtožbe. Obstaja možnost, da filmov, ki bi bili povezani z objavljenimi imeni, na festivalu ne bodo predvajali in jih bodo izločili s programa.

Tajni seznam sovpada tudi s sredino premiero kratkega filma Moi Aussi o zlorabah v filmski industriji igralke Judith Godreche, ki si je v Franciji že prislužila vzdevek ambasadorka #MeToo. Njen film, v ospredju katerega so osebna pričevanja različnih ženk, so v Cannesu v zadnjem hipu dodali v festivalski programski sklop Un Certain Regard.

"Nenadoma so bila pred mano številne žrtve, realnost, ki prav tako predstavlja Francijo, toliko zgodb iz vseh družbenih okolij in generacij. In zastavilo se je vprašanje, kaj bom naredila z njimi? Kaj storite, ko ste preobremenjeni s tem, kar slišite, s samo količino pričevanj?", je ob tem povedala 52-letna igralka, ki je februarja letos prvič pretresla francosko kinematografijo, ko je režiserja Jacquesa Doillona in Benoita Jacquota obtožila, da sta jo v 80. letih, ko je bila sama še najstnica, posilila.

Megalopolis Francisa Forda Coppole

Coppolova ideja za Megalopolis je stara približno desetletje. Film, v katerem sta zaigrala Adam Driver in Shia LaBeouf, je nekakšna utopija o rekonstrukciji mesta z imenom Novi Rim. Festival v Cannesu ga opisuje kot "rimski ep".

Coppola naj bi v film vložil lastnih 120 milijonov evrov in tvegal. Še posebej glede na dejstvo, da prvo predvajanje filma med vodilnimi v filmski industriji po poročanju revije Hollywood Reporter ni naletelo na odobravanje. Film naj bi bil preveč eksperimentalen, obsežen in zmeden. Toda to so nekateri menili tudi o zdaj že kultnem Coppolovem filmu Apokalipsa danes, preden so ga pred 45 leti premierno predvajali v Cannesu in je z njim režiser, ki se podpisuje tudi pod Botra, osvojil zlato palmo.

Costnerjeva ameriška saga Horizon

S svojim režiserskim prvencem Ples z volkovi je Costner že pred desetletji ponovno obudil žanr vesternov; leta 1991 je film osvojil sedem oskarjev. Slavnostna premiera filma Horizon: An American saga bo v Cannesu v nedeljo. Film, ki ga bodo prikazali izven tekmovalnega programa, bodo nato v prihodnjih mesecih predvajali v štirih delih. Poleg Costnerja v filmu igrajo Sienna Miller, Sam Worthington in Jena Malone.

"Zgodba o filmu Horizon: An American saga se je začela pred 35 leti in ne morem si zamisliti boljšega mesta od Cannesa, da svetu predstavim rezultat tako čudovite pustolovščine," je po navedbah festivala povedal Costner. Scenarij za film je prvič predložil leta 1988, kot je Costner povedal v pogovoru za revijo Deadline, in dodal, da nikogar ni mogel pripraviti do tega, da bi z njim sodeloval, zato je nazadnje za financiranje filma najel hipotekarni kredit.

Za začetek festivala komedija Quentina Dupieuxa

Festival v Cannesu bo v torek odprla komedija Le Deuxieme Acte (Drugo dejanje) francoskega režiserja Quentina Dupieuxa. V glavni vlogi filma, ki ga bodo prikazali izven konkurence, bo nastopila Lea Seydoux.

V najnovejšem filmu priznanega francoskega režiserja, ki se je uveljavil kot zvezdnik absurdnih komedij, bosta nastopili še dve veliki imeni francoskega filma, Vincent Lindon in Louis Garrel. 49-letni režiser, ki se je v 17 letih podpisal pod režijo 13 filmov, je v svetu bolj znan kot zvezdnik elektronske glasbe pod imenom Mr. Oizo.

Za otvoritveni film festivala so, kot že nekaj zadnjih let, izbrali francoski film, ki bo hkrati predvajan po vsej Franciji.

Zvezde tekmovalnega programa Richard Gere, Uma Thurman in Selena Gomez

Kdo bo letos dobil zlato palmo, bo odločila žirija pod predsedovanjem režiserke lanskoletne kinematografske uspešnice Barbie Greta Gerwig. Megalopolis je eden od 22 filmov v tekmovalnem programu. Mednje sodita med drugim novi film Andree Arnold Bird z Barryjem Keoghanom in Franzem Rogowskim, ki se dogaja v Kentu na jugu Anglije in pripoveduje o družini z družbenega roba, ter nova grozljivka Davida Cronenberga The Shrouds z Diane Kruger in Vincentom Kasslom. Paul Schrader bo prikazal dramo Oh Canada, za katero mu je uspelo pridobiti Umo Thurman in Richarda Gera.

Svoj novi film Kinds of Kindness (Vrste prijaznosti) z Emmo Stone in Willemom Dafoejem bo predstavil tudi Giorgos Lanthimos (Nesrečna bitja). V glasbeni komediji Emilia Perez Jacquesa Audiarda pa je zaigrala pop zvezdnica Selena Gomez. Film govori o mehiškem šefu mamilarskega kartela, ki želi pustiti svojo preteklost za seboj in začeti življenje kot ženska.

Film o mladem Donaldu Trumpu ter komedija o voditeljih G7

Gary Oldman je zaigral v Partenopi, novemu filmu Paola Sorrentina. Filmska srenja nestrpno pričakuje tudi film Vajenec iranskega režiserja Alija Abasija. Sebastian Stan je v filmu zaigral igra bivšega predsednika ZDA in sedanjega republikanskega kandidata na letošnjih predsedniških volitvah Donalda Trumpa v mladih letih.

O politikih govori tudi komedija Rumours (Govorice), ki bo prikazana izven tekmovalnega programa ter prikazuje voditelje držav in vlad med srečanjem G7, ko se izgubijo v gozdu. Glavna igralka je Cate Blanchett. Direktor festivala Thierry Fremaux je njeno vlogo na novinarski konferenci opisal kot "neke vrste Ursula von der Leyen".

Izven tekmovalnega programa bo prikazan tudi novi Pobesneli Max. Premiera filma Georgea Millerja Furiosa: A Mad Max Saga, v katerem igrata Anya Taylor-Joy in Chris Hemsworth, bo 15. maja. Predhodnik Pobesneli Max: Cesta besa s Tomom Hardyjem v glavni vlogi je imel premiero v Cannesu leta 2015 in je kasneje prejel šest oskarjev.

Zlata palma za življenjsko delo Georgeu Lucasu

Na otvoritveni slovesnosti filmskega festivala v Cannesu bo 74-letna Meryl Streep prejela častno zlato palmo. Streep je ena najbolj cenjenih igralk v zgodovini Hollywooda z rekordnimi 21 nominacijami za oskarja in tremi zlatimi kipci. V Cannesu je bila doslej le enkrat, leta 1989, ko je tudi prejela nagrado za najboljšo igralko za vlogo v filmu Krik v temi.

Filmski festival v Cannesu bo letos s častno zlato palmo počastil tudi legendarni japonski animacijski studio Ghibli. Studio, ki ga je pred 40 leti soustanovil Hayao Miyazaki, je po vsem svetu priljubljen z mojstrovinami, kot so Čudežno potovanje, Moj sosed Totoro ter Čarovnik Howl in gibljivi grad.

Na zaključni slovesnosti 25. maja pa bo ustvarjalec Vojne zvezd George Lucas prejel zlato palmo za življenjsko delo. "Vojna zvezd ni nič drugega kot mitologija," so organizatorji med drugim zapisali v izjavi in se poklonili legendarnemu 79-letnemu ameriškemu producentu in režiserju. Lucas je v odzivu v izjavi zapisal, da bo imel festival v Cannesu vedno posebno mesto v njegovem srcu. Prav na tem festivalu je bil leta 1971 prikazan njegov prvi film THX 1138.