Slovenija 14.5.2024 10:00

Bojan Gorišek in Milko Lazar s projektom Heroes za 20-letnico sodelovanja

Ljubljana, 14. maja - Pianista Bojan Gorišek in Milko Lazar sta se leta 2004 povezala v skupno muziciranje z imenom Gorišek Lazar. Kot klavirski duo sta v tem času koncertirala v ZDA in po Evropi z opusom, ki ga za dva klavirja piše večinoma Lazar. Ob 20-letnici skupnega delovanja bosta nocoj v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) nastopila s projektom Heroes.

Ljubljana. Pianist, klavir. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv: STA

Ljubljana.
Pianist, klavir.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv: STA

Na dveh klavirjih bosta interpretirala Simfonijo št. 4 - Heroes Philipa Glassa, ki jo je skladatelj ustvaril za simfonični orkester leta 1996 po znamenitem albumu Heroes Davida Bowieja in Briana Ena iz leta 1977. Priredbo je podpisal Lazar.

Kot so sporočili iz CD, bo priredba za dva klavirja, ki je nastala ob letošnji obletnici njunega sodelovanja, doživela svetovno premiero. Ameriški skladatelj je šeststavčno simfonično skladbo podnaslovil Symphonic Ballet in je bila prvotno ustvarjena za balet Heroes ameriške koreografinje Twyle Tharp. Koncertno izvedbo je doživela šele čez leta.

V drugem delu bosta pianista izvedla Variacije Pret-a-porter, ki jih je Lazar ustvaril leta 2007 za istoimenski balet koreografa Edwarda Cluga, kar je bil tudi njun prvi skupni projekt. Balet so premierno izvedli leta 2008 v SNG Maribor, kjer so glasbo za dva klavirja izvajali v živo. Tudi to delo je prvo koncertno izvedbo doživelo nekaj let pozneje.

Gorišek in Lazar sodita med vrhunske slovenske glasbenike, oba sta tudi prejemnika nagrade Prešernovega sklada. Prvi se poveča izvajanju sodobne klavirske literature, zlasti delom skladateljev 20. in 21. stoletja, pri čemer je krstno izvedel več novitet slovenskih skladateljev. Drugi deluje tudi na področju jazza ter kot dirigent, skladatelj, čembalist in saksofonist. Glasba, ki jo izvajata skupaj, je zmes sodobne komorne glasbe, improvizacije in jazza.

Gorišek je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu Acija Bertonclja ter se izpopolnjeval v Kölnu. Lazar je študiral klavir in saksofon na Visoki šoli za glasbo v Gradcu. Bil je član Big Banda RTV Slovenija ter soustanovitelj skupin Quatebriga in Štefbet Rifi.

S programom sta v ponedeljek nastopila v Narodnem domu v Mariboru.