Slovenija 14.5.2024 14:33

Slovenska filharmonija v novi sezoni z vedno novo glasbo

Ljubljana, 14. maja - Glasba, vedno nova je slogan sezone 2024/25, ki so jo danes predstavili v Slovenski filharmoniji. Tudi v njej so ohranili utečen sklop šestih abonmajskih ciklov, v katerih bodo izvajali glasbo iz raznovrstnih obdobij z različnimi dirigenti in solisti, spomnili se bodo tudi na nekatere obletnice tako preminulih kot še živečih skladateljev.

Ljubljana. Slovenska filharmonija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska filharmonija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Največja novost prihajajoče koncertne sezone bosta nova glavna dirigenta orkestra in zbora, ki so ju izbrali člani obeh korpusov, je na novinarski konferenci povedal direktor Matej Šarc. Pevci so za to mesto izbrali angleškega zborovskega dirigenta Stephena Laytona, instrumentalisti pa mladega dirigenta iz Gruzije Kahija Solomnišvilija. Oba sta v Slovenski filharmoniji že sodelovala.

Prvi si želi z zborom odkrivati slovensko glasbo od renesanse do 20. stoletja. V novi sezoni se bodo po njegovih besedah posvečali tudi ustvarjalnosti nekdanje Avstro-Ogrske, kot je Bruckner, ter glasbi iz držav, kot sta Estonija in Poljska. Predvsem pa si želi ustvariti povezavo med nastopajočimi in občinstvom, pomembno se mu zdi tudi odkrivanje nove generacije pevcev, za kar ravno v teh dnevih potekajo avdicije.

Kot je povedal Solomnišvili, si želi z orkestrom predstaviti vso tisto glasbo, ki mu je blizu. Odraz tega bo že septembrski otvoritveni koncert sezone, za katerega je izbral Pomladno obredje Igorja Stravinskega. Koncert bo uvod v abonmajski cikel Same mogočne skladbe (SMS), v katerega so uvrstili tudi nekatera slovenska dela: simfonično pesnitev Obrežje plesalk Zvonimirja Cigliča, Druga suito za godala Marijana Lipovška in Prekinjeni valček Danila Švare. Med solisti bosta violinistka Ana Dolžan in mezzosopranistka Barbara Kozelj.

Cikel Filharmonični klasični koncerti (FKK) bo osredotočen večinoma na Brahmsovo glasbo. V sezoni bodo izvedli vse štiri njegove simfonije v interpretaciji različnih dirigentov. Poleg novega glavnega dirigenta so k izvedbam povabili še Philippa von Steinaeckerja, Hansa Grafa in Ivorja Boltona. Iz Brahmsovega opusa bosta zazvenela tudi oba klavirska koncerta, ki ju bosta poustvarila pianista Herbert Schuch in Tomoki Sakata. Med preostale izvajane skladbe pa so med drugim uvrstili noviteto Črta Sojarja Voglarja.

Abonma Sodobne orkestrske skladbe (SOS) se bo začel slavnostno, saj se bodo s prvim koncertom poklonili visokemu življenjskemu jubileju dveh velikih slovenskih skladateljev, 90-letnici Lojzeta Lebiča in Vinka Globokarja. Prvemu z izvedbo kantate Novembrske pesmi, drugemu z izvedbo dela Voie, v poklon pa so dodali še noviteti Nane Forte in Mateja Bonina. Eden od koncertov cikla bo posvečen japonski glasbi z dirigentom Toshiom Hosokawo in violinistom Daishinom Kashimotom, v velikem tednu 2025 pa bodo izvedli vokalno-instrumentalno delo nemškega skladatelja Bernda Aloisa Zimmermanna Spet sem se ozrl in videl vsa zatiranja, ki se dogajajo pod soncem.

Brucknerjev Te Deum bo del vokalno-instrumentalnega programa, v katerega so med drugim uvrstili še Bachov Božični oratorij, Mozartov Rekviem in Berlinsko mašo Arva Pärta ob njegovi 90-letnici. Pri izvedbah bodo sodelovali številni slovenski interpreti, je povedal umetniški vodja zbora Gregor Klančič. Kot noviteto bosta zbor in orkester v tem ciklu krstila Koncert za orgle Damijana Močnika. Pärt bo tudi del sporeda Pretežno vokalnega cikla, v katerem se bodo ob skladbah iz različnih zgodovinskih obdobij poklonili še kamniški glasbeni družini Vremšak.

Del sezone bo ponovno tudi družinski abonma, v katerem po besedah njegovega snovalca Francija Krevha razširjajo znanje o glasbi med mlade poslušalce.