Na hitro prelistano 18.5.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 18. maja - Beletrina je izdala roman Kleopatra in Frankenstein avtorice Coco Mellors v prevodu Maje Lihtenvalner, pri založbi LUD Literatura je izšla zbirka poezije Drobne opazke Jureta Jakoba. Založba Sodobnost bralcem ponuja otroško knjigo Protideževna juha avtorice Majde Koren z ilustracijami Ane Maraž.

Ljubljana. Knjiga Kleopatra in Frankenstein avtorice Coco Mellors. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kleopatra in Frankenstein avtorice Coco Mellors.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Drobne opazke avtorja Jureta Jakoba. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Drobne opazke avtorja Jureta Jakoba.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Protideževna juha avtorice Majda Koren. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Protideževna juha avtorice Majda Koren.
Foto: STA

KLEOPATRA IN FRANKENSTEIN - MEDNARODNA USPEŠNICA O NORI LJUBEZNI

Zasvojljiv, duhovit in ganljiv roman angleške avtorice, ki živi v ZDA, je boleče iskrena ljubezenska zgodba mlade umetnice in nekoliko starejšega kreativca v hedonističnem New Yorku, mestu neskončnih priložnosti, so zapisali pri založbi Beletrina. Cleo grozi, da se bo morala posloviti od mesta svojih sanj. Ima 24 let, vsak večer je na drugi zabavi, študentska viza se ji izteka in denarja nima niti za cigarete. Na silvestrovo ji naključno srečanje ponudi rešilno bilko v podobi Franka, 20 let starejšega uspešnega poslovneža, ki ji lahko ponudi varnost, po kateri hrepeni, ona pa njemu življenje, ki je polno lepote, umetnosti in svobode.

Brezglavo se zapleteta v romanco ter skočita v zakon in v svojo viharno orbito potegneta še svoje bližnje. Filmsko izpisana velemestna romanca z izjemnim poudarkom na dialogih je zgodba o tem, kako se lahko človeka resnično ljubita, čeprav se zdi, da nikakor ne sodita skupaj. Predvsem pa je to duhovita, a srce parajoča pripoved, polna bizarnih čudakov, almodovarskih obstrancev in hedonističnih izgubljencev, ki iščejo svoje mesto v svetu, se predajajo omamam, da bi zadovoljili temeljno potrebo, ki jo skušamo zadovoljiti prav vsi - ljubiti in biti ljubljen, so zapisali pri založbi.

Mellors je britanska pisateljica, ki je s prvencem doživela izjemen medijski preboj. Na podlagi romana Kleopatra in Frankenstein v sodelovanju s studiem Warner Bros razvija istoimensko televizijsko serijo. Njen drugi roman Blue sisters je izšel v začetku lanskega leta.

DROBNE OPAZKE - O VSEH LEGAH ŽIVLJENJA

Sedma pesniška zbirka avtorja Jureta Jakoba temelji na legah življenja ter smrti in vsem vmes. Temni tolmuni in svetle jase tako niso skrajnosti sveta, temveč nahajališča podob za pesnika, ki se prelevi v pretanjenega opazovalca in si zna zastaviti tista prava vprašanja, ki razpirajo pomene narave, pa naj gre za tisto zunaj ali tisto znotraj nas - oboje je isto, oboje je vse, so o knjigi zapisali pri založbi LUD Literatura.

Jakob (1977) je avtor sedmih pesniških zbirk, esejistično-prozne knjige Hiše in drugi prosti spisi, monografske študije o pripovedništvu Lojzeta Kovačiča in štirih pesniških slikanic za otroke. Za svoja dela je prejel številne nagrade, med drugim zlato ptico, kritiško sito, Rožančevo nagrado in nagrado Prešernovega sklada za zbirko Lakota. Živi in ustvarja v Savljah v Ljubljani.

PROTIDEŽEVNA JUHA - PISANE PRIGODE MALČKOV

Bilo je piškavo poletje. Sedem dni je nesramno deževalo. Malčki so se strahovito dolgočasili. Prebrali so že vse knjige. Porisali ves papir. Nenadoma se je iz radia zaslišal glas tete Kuhe in jih povabil na kuhanje protideževne juhe. Sedem majhnih dežnikov odčofota proti hiški tete Kuhe. Vsak s seboj nosi kakšno sestavino, teta Kuha pa nazadnje doda še protidežin. Koren v svojem značilnem igrivem in duhovitem slogu pripoveduje zgodbo, ki bo navdušila predšolske otroke, pa tudi tiste malčke, ki so se komajda postavili na noge, navajajo pri založbi Sodobnost. Na protideževno pustolovščino v čarobnem svetu števil jih z živahnimi in domišljenimi ilustracijami vabi Ana Maraž.

Koren (1960) piše za otroke in mladino že od leta 1982, ko je prvo zgodbo objavila v reviji Ciciban. Njene najbolj znane knjige so Eva in kozel, Mala pošast Mici, Medved in miška ter Julija je zaljubljena LOL. Piše o vsakdanjih otrocih in najstnikih. Za svoje delo je med drugim prejela nagrade Večernica za delo Eva in kozel in Levstikovo nagrada za delo Mici iz 2.a.

Maraž (1985) razstavlja doma in v tujini. Za svoja dela je bila že nagrajena. Letos je nastopila na knjižnem sejmu v Bologni.