Svet 20.5.2024 5:30

Na Reki prvič Dnevi slovenskega filma

Reka, 20. maja - V pristaniškem in tretjem največjem hrvaškem mestu Reka bodo od torka do četrtka prvič potekali Dnevi slovenskega filma. Na ogled bodo trije novejši slovenski filmi s podnapisi. Dneve slovenskega filma organizirajo Art kino, Zveza slovenskih društev na Hrvaškem ter Slovensko kulturno-prosvetno društvom Bazovica.

Ljubljana. Kino dvorana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kino dvorana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Dneve bo v torek ob 20.30 odprl film Telo Petre Seliškar. Projekcije se bo po napovedih organizatorjev udeležila tudi režiserka. Film je imel svetovno premiero na lanskem Sarajevskem filmskem festivalu.

V filmu Telo, ki je dobitnik vesne na Festivalu slovenskega filma, spremljamo protagonistko Urško, ki ji nenadna bolezen postavi ključna vprašanja, kako se vzpostaviti na novo, kako se razumeti, videti, kako te vidijo drugi in kakšno vlogo odigrata družina in prijateljstvo.

V sredo ob 19. uri bo sledil Vzornik Nejca Gazvode in dan kasneje ob isti uri Jezdeca Dominika Menceja. Gazvodov Vzornik, ki je lani novembra začel kinematografsko pot, tematizira medvrstniško nasilje, odvisnost in osamljenost. Jezdeca ki se je potegoval za kandidaturo za nagrado oskar za najboljši mednarodni celovečerni film 2024, je film ceste, ki gledalce popelje na pustolovščino treh mladih posameznikov v iskanju svojega smisla.

Pri programu Dnevov slovenskega filma na Reki sta sodelovala še Slovenski filmski center RS in hrvaški distributer Restart Label. Dneve slovenskega filma na Reki podpirata tudi Svet slovenske nacionalne manjšine Mesta Reka in Svet slovenske narodne manjšine Primorsko-goranske županije.

Slovenci so na Hrvaškem uradno priznana narodna manjšina. Kot avtohtona narodna skupnost živijo na območju severne Istre, reškega zaledja, Gorskega kotarja, Medžimurja, Obkolpja in Obsotelja. Večina pripadnikov slovenske narodne skupnosti živi v mestih zunaj navedenih obmejnih območij - v Zagrebu, Varaždinu in na Reki.