Slovenija 17.5.2024 8:00

V Mariboru deveta edicija Trienala umetnost in okolje

Maribor, 17. maja - V Mariboru se danes začenja deveta edicija Trienala umetnost in okolje EKO. Tokrat so za prizorišče izbrali modernistično vilo v središču mesta, kjer je bil nekoč sanatorij. Z razstavo Oči v skali dajejo moč primarnemu čustvu strahu, da nas po navedbah UGM prebudi iz otopelosti do opozoril znanosti, za katere se zdi, kakor da so odpovedala.

Maribor. Trienale umetnost in okolje EKO 9. Umetniški vodja Jure Kirbiš. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Trienale umetnost in okolje EKO 9.
Umetniški vodja Jure Kirbiš.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Maribor. Trienale umetnost in okolje EKO 9. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Trienale umetnost in okolje EKO 9.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

Maribor. Trienale umetnost in okolje EKO 9. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
Trienale umetnost in okolje EKO 9.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

"Če si Zemljo zamišljamo kot naš dom, potem je to hiša, v kateri straši. Ekstremni vremenski pojavi, množična izumrtja, požari in poplave, potresi: zdi se, kakor da se planet maščuje svojim prebivalcem. Ker se iz te hiše ne da izseliti, eksorcizem pa ne pride v poštev, se moramo s temi nemirnimi duhovi naučiti živeti. Vstopamo v to vilo strahov, na ta planet groze, da bi bolje razumeli in se pogodili z duhovi, ki jih je prebudila naša prisotnost na Zemlji," izpostavlja umetniški vodja trienala Jure Kirbiš iz Umetnostne galerije Maribor (UGM).

Na razstavi Oči v skali so razstavljena dela 36 umetnic in umetnikov iz regije, največ je projektov slovenskih, avstrijskih in madžarskih avtorjev. S formo in pripovedjo se odzivajo na grozečo atmosfero v naravi in družbi.

Ob tem na EKO 9 vlečejo eksplicitne in implicitne vzporednice med sodobnimi umetniškimi praksami in žanrom grozljivke, zlasti v filmu. "Od pripovedi ljudskega izročila in začetkov moderne grozljivke v literaturi in na filmu do sodobnih umetniških oblik predstavlja žanr grozljivke potencial za nagovor človeških in družbenih strahov," je pojasnil Kirbiš.

EKO 9 je nastal pod okriljem evropskega projekta EMPACT, ki pod sloganom Umetnost razmišljanja kakor gora naslavlja teme ustvarjalna trajnost, sočutje do narave ter sočutni in odporni umetniki. V okviru tega projekta, ki povezuje sedem evropskih partnerjev, je razstava Oči v skali zastavljena kot primer dobre prakse trajnostno zasnovane razstave sodobne umetnosti. Na ogled bo do 28. julija.

Trienale s tradicijo, ki sega v leto 1980, naseljuje zapuščene arhitekture in ikonične lokacije v mestu, s čimer usmerjajo pozornost na pomen historičnega gradbenega fonda in ohranitev kulturne dediščine. "S sodobno umetnostjo vstopamo v prostore, ki zahtevajo našo pozornost in jih ponovno predstavljamo javnosti," sporočajo iz UGM.

Medtem ko so s prejšnjim trienalom oživljali nekdanjo mariborsko tovarno MTT, so se z osrednjo razstavo in spremljajočimi dogodki tokrat naselili v stavbo na Tyrševi ulici 19, kjer je bil prvi zasebni sanatorij v Mariboru. V kolektivnem spominu pa je ta edina modernistična vila v središču mesta znana predvsem kot nekdanja otroška poliklinika in pljučni dispanzer zdravstvenega doma. Trenutno je stavba v lasti mariborske univerze in je že več kot deset let prazna.

Razstavo bo nocoj odprla ministrica za kulturo Asta Vrečko, zbrane bo nagovoril mariborski župan Saša Arsenovič.