Svet 21.5.2024 6:00

V bavarski prestolnici razstava Nobelovca Orhana Pamuka

München, 21. maja - V münchenskem muzeju Lenbachhaus je trenutno na ogled razstava z naslovom Nedolžnost stvari, na kateri je na ogled vizualna umetnost 71-letnega turškega pisatelja in Nobelovega nagrajenca za literaturo Orhana Pamuka, je poročala nemška tiskovna agencija dpa.

Srbija, Beograd. Turški literat in Nobelov nagrajenec za književnost Orhan Pamuk. Foto: Tanjug/STA Arhiv Tanjug/STA

Srbija, Beograd.
Turški literat in Nobelov nagrajenec za književnost Orhan Pamuk.
Foto: Tanjug/STA
Arhiv Tanjug/STA

V 40 vitrinah so med drugim na ogled vsakodnevni predmeti kot tudi pisateljevi osebni predmeti. Gre za replike iz njegovega Muzeja nedolžnosti v Istanbulu, ki je nastal na podlagi Pamukovega istoimenskega romana. "Tiste, ki so mi všeč in se mi zdijo najlepše," je svoj izbor, ki je na ogled v bavarski prestolnici München, pojasnil Pamuk.

Čeprav predmeti ilustrirajo predvsem Pamukov roman o tragični ljubezenski zgodbi med tovarnarjevim sinom Kemalom in njegovo lepo sestrično Füsun, odsevajo tudi vsakdanje življenje v Istanbulu od 50. letih minulega stoletja do preloma tisočletja.

"V tridimenzionalnih kolažih, ki ustvarjajo svoj lasten svet kot komore čudes, moč stvari razkriva poetično silo," so o razstavi zapisali pri muzeju.

Poleg potujoče razstave, ki je bila na ogled že lani v Dresdnu in se bo predvidoma konec letošnjega leta preselila v Prago, so v Münchnu na ogled še dodatne vitrine, ki se nanašajo posebej na Lenbachhaus in njegovo umetniško zbirko.

Poleg tega razstava, ki bo na ogled do 13. oktobra, vsebuje tudi izbor Pamukovih slik, risb, skicirk, zabeležk in fotografij. Pamuk se na razstavi predstavlja "kot avtor, fotograf, ilustrator, kustos, ustanovitelj muzeja in pomemben politični glas našega časa", so še navedli pri Lenbachhausu.

Čeprav je Pamuk znan predvsem kot pisatelj - in kot prvi turški avtor, ki je dobil Nobelovo nagrado za literaturo, je še veliko več od tega, je ob tem povedal direktor muzeja in sokurator razstave Matthias Mühling.