Slovenija 20.5.2024 11:11

Narodni in univerzitetni knjižnici odlikovanje red za izredne zasluge

Ljubljana, 20. maja - Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo Narodno in univerzitetno knjižnico (NUK) ob 250-letnici delovanja odlikovala z redom za izredne zasluge. Odlikovanje bo prejela za neprecenljivo vlogo pri izgradnji in ohranjanju slovenske narodne identitete in kulturne dediščine ter pri razvoju bibliotekarske stroke in univerzitetne knjižnične dejavnosti.

Ljubljana. Ljubljana iz Ljubljanskega Gradu. Panoramski posnetek Ljubljane. Foto: Bor Slana/STA

Ljubljana.
Ljubljana iz Ljubljanskega Gradu.
Panoramski posnetek Ljubljane.
Foto: Bor Slana/STA

Zgodovina osrednje slovenske knjižnice sega v leto 1774, ko je Marija Terezija z odlokom nekaj sto knjig, ki so jih rešili iz požara nekdanjega jezuitskega reda, namenila javni uporabi v knjižnici pri ljubljanskem liceju. Z ustanovitvijo ljubljanske univerze leta 1919 je prevzela vlogo nacionalne knjižnice.

Danes v njej zbirajo in hranijo nacionalno zbirko knjižničnega gradiva, ki je na voljo vsem, istočasno pa opravlja tudi naloge univerzitetne knjižnice Univerze v Ljubljani. Obenem nudi strokovno podporo knjižnicam pri izvajanju javne službe in nacionalnemu bibliografskemu sistemu ter se vključuje v mednarodne knjižnične povezave.

V NUK so vključena vsa dela, ki so bila natisnjena v Sloveniji ali se nanašajo na Slovenijo. V svojih depojih tako hrani več kot tri milijone enot knjižničnega gradiva, ponaša pa se tudi s posebnimi zbirkami oziroma specializiranimi enotami, kot so rokopisna, glasbena in kartografska zbirka.

Njena stavba, zgrajena po načrtih arhitekta Jožeta Plečnika, je bila leta 2021 vključena na seznam Unescove svetovne dediščine v okviru vpisa izbranih Plečnikovih del v Ljubljani.

Zaradi naraščajoče zbirke je že vrsto let v načrtu zgradba NUK II v neposredni bližini. Ministrstvo za okolje in prostor je gradbeno dovoljenje za projekt, ocenjen na 100 milijonov evrov, izdalo konec leta 2022, a pred začetkom gradnje so na zemljišču potrebne še arheološke raziskave, za kar še iščejo izvajalca. Posledično s tem se je časovnica začetka izgradnje, ki naj bi se po prvotnih načrtih vlade že začela, znova zamaknila.