Slovenija 21.5.2024 18:31

Na ljubljanskem odru premiera Mozartove opere Cosi fan tutte

Ljubljana, 21. maja - SNG Opera in balet Ljubljana bo v četrtek premierno uprizorila komično opero skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta Cosi fan tutte, ki je nastala v režiji Alessia Pizzecha. Uprizoritev je koprodukcija dveh ustanov, poleg ljubljanskega gledališča sodeluje tudi Hrvaško narodno gledališče iz Zagreba.

Ljubljana. SNG Opera in balet Ljubljana. Foto: Bor Slana/STA Arhiv Bor Slana/STA

Ljubljana.
SNG Opera in balet Ljubljana.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv Bor Slana/STA

Na premieri se bodo v glavnih vlogah poleg domačih solistk Nuške Drašček kot Dorabelle, Štefice Grasselli kot Despine in Saše Čana kot Dona Alfonsa predstavili tudi gostujoči umetniki. Darija Auguštan bo nastopila kot Fiordiligi, Jaka Mihelač kot Guglielmo in Bryan Lopez Gonzalez kot Ferrando.

Umetniški direktor SNG Opera in balet Ljubljana Marko Hribernik je na današnji konferenci poudaril, da je opera prestavljena v čas po drugi svetovni vojni, zato sta Ferrando in Guglielmo zamaskirana v ameriška vojaka. "Onadva začneta svojo igro s preizkušanjem svojih zaročenk," vendar se za razliko od originala zaročenki Fiordiligi in Dorabella zavedata njunega testiranja. "Gre torej za dvojno igro," je dejal.

Opera, katere slovenski prevod bi se glasil Vse so take, je zadnja v vrsti oper, ki jih je Mozart ustvaril v sodelovanju z libretistom Lorenzom da Pontejem.

Hribernik je v izjavi za STA povedal, da je prihajajoča izvedba zaključek večletnih uprizoritev Mozartovih oper oziroma povezave Mozart komponist - Da Ponte libretist. "Kot vedno je Mozart izziv za vse pevce, orkestrske glasbenike, zbor, dirigenta in režiserja. Tako kompleksna opera, kot je ta, ki velja za Mozartovo najboljšo opero, je ogromen izziv za vse nas in ogromna možnost za napredovanje ansamblov ter njihovo piljenje umetniških kapacitet za naprej."

Kot je povedal nemški dirigent Philipp von Steinaecker, ga vedno znova prevzema Mozartova globina, inteligenca, empatija ter njegov način, kako podati vsebino in besedilo.

Pod režijo dela se podpisuje Pizzech, ki je na oder največjih italijanskih gledališč postavil več kot 150 dramskih in opernih predstav. Nedavno je vzbudil pozornost javnosti in strokovne kritike z režijo Verdijeve Aide, ki je odprla lanski glasbeni festival v Comu.

Zaradi njegove odsotnosti na novinarski konferenci je Pizzechove besede povzel asistent režiserja Matej Prevc. "Želim poudariti pomen podnaslova opere La squola degli amanti, šolo zaljubljencev oziroma ljubimcev," je zapisal režiser. Njegov koncept opere Cosi fan tutte zajema "življenjsko šolo za štiri mlade ljubimce, ki preko ukan in prevar, tako načrtovanih kot nenadejanih, spoznavajo, kaj pomeni ljubezen z njeno kompleksnostjo in protislovji".

Opera je bila premierno uprizorjena 26. januarja 1790 na Dunaju, a je zaradi smrti cesarja doživela le štiri ponovitve, zatem so v znamenju žalovanja zaprli vsa gledališča. Na ljubljanskem odru jo je občinstvo lahko videlo že v sezoni 1796/1797, zadnja premierna uprizoritev na odru SNG Opera in balet Ljubljana pa je bila 17. aprila 1991 v režiji Vita Tauferja.

Scenograf je Andrea Stanisci, kostumograf Alessio Rosati, za svetlobo skrbi Valerio Tiberi.