Od blizu 22.5.2024 8:00

Štirideset let druge godbe na istoimenskem ljubljanskem festivalu

Ljubljana, 22. maja - Festival Druga godba je pred 40 leti stopil na glasbeno potovanje okrog sveta. Že od leta 1985 predstavlja glasbenike z različnih kontinentov, enako bo tudi v jubilejni izvedbi, ki se bo začela v četrtek. V ospredje so tokrat postavili Ibrahima Maaloufa ter duo Mats Gustafsson & Kimmo Pohjonen.

Ljubljana, Cankarjev dom. Direktor in vodja programskega odbora Druga Godba Bogdan Benigar. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana, Cankarjev dom.
Direktor in vodja programskega odbora Druga Godba Bogdan Benigar.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Organizatorji v zavodu Druga godba so napovedali praznovanje, ki pritiče obletnici. Ob tem, kot so zapisali, ne bodo nostalgični, pač pa vabijo na Uglašeno sobivanje, kot so poimenovali 40. izvedbo. Tokrat so povabili glasbenike iz 13 držav, ki bodo do nedelje nastopali v Križankah, Cankarjevem domu, Kinu Šiška, AKC Metelkova mesto in pred Slovenskim etnografskim muzejem.

Druga godba je nastala kot posledica programskih razhajanj pri Jazz festivalu Ljubljana, pri katerem sta bila odslovljena Zoran Pistotnik in Stane Sušnik, ki sta nato dala pobudo za nov festival.

Podporo sta dobila pri takratni Univerzitetni konferenci Zveze socialistične mladine Slovenije, ki je ustanovila Center interesnih dejavnosti mladih, ki ga je vodil Pistotnik. Ko je ta razpadel, je organizacijo prevzela Glasbena mladina Slovenije, in sicer vse do leta 1998, ko sta Bojan Butinar in Bogdan Benigar ustanovila Zavod Druga godba, ki je organizator festivala še danes.

Kot je za STA povedal direktor in programski vodja Benigar, se koncept vseh 40 let ni bistveno spreminjal, prilagajal pa se je prizoriščem, na katerih je potekal. Predvsem s Kinom Šiška je dobil še eno pomembno koncertno prizorišče. Bistveno se mu zdi, da je potekal vsako leto, tudi leta 1991 in med pandemijo. Leta 1993 so ga preimenovali v Mednarodni festival Druga godba, kar sovpada s članstvom v evropski mreži festivalov FWMF (Forum of Worldwide Music Festivals) in okrepljenim mednarodnim povezovanjem.

"Festival je ves čas vztrajal na predstavitvi lokalnih glasbenih zvrsti z vsega sveta, ki so postale globalne. Pri tem pa je spremljal trende v zahodnih popularnih glasbah in občasno to ponudil v programu. Letos se po desetih letih vrača tudi v Križanke, kjer bo nastopil najdražji izvajalec v zgodovini festivala - Ibrahim Maalouf," je povedal Benigar.

Glede na število obiskovalcev so bili med vrhunci Cesaria Evora, Mariza, Youssou N'Dour, Khaled, Natacha Atlas, Salif Keita, Gotan Project, Afro Cuban All Stars in Sons of Kemet.

"Čeprav je iz množice 500 koncertov težko izbrati, bi sam temu dodal še nekaj ključnih vsebinskih koncertov: The Roots, Fundamental, Macka B, Oumou Sangare, Tinariwen, BCUC, Susana Baca, Hindi Zahra, Louisis Sclavis, Trio Clusone, The Vandermark 5 in Vinko Globokar. Med domačimi so bili od Miladoyka Youneed do Širom in vse vmes."

Na vprašanje, ali so bili kakšni izzivi pri pridobivanju glasbenikov, pa je odgovoril, da so izzivi pri pridobivanju občinstva, medtem ko je pridobivanje glasbenikov užitek in strast.

Druga godba si je v vseh teh letih zgradila prepoznavnost po svetu. Festival je bil petkrat zapored uvrščen med 25 najboljših festivalov na svetu po izboru britanske revije Songlines. Je tudi dobitnik Župančičeve nagrade.