Slovenija 22.5.2024 10:24

Z izborom del za otvoritveno razstavo galerije Bankarium zaključen mednarodni natečaj NLB Skupine

Ljubljana, 22. maja - Na mednarodnem natečaju NLB Skupine sta bili izbrani deli, ki bosta povabljeni k predstavitvi na otvoritveni razstavi galerije Bankarium v Ljubljani. Avtorica dela From presence to memory and back je Adrijana Kadić, Dalea Kovačec in Marko Damiš pa sta avtorja dela From Birth to Byte: A Generative Lifescape. Galerijo bodo odprli v začetku leta 2025.

Ljubljana, Bankarium. Muzej bančništva Slovenije - Bankarium. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana, Bankarium.
Muzej bančništva Slovenije - Bankarium.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

From presence to memory and back Adrijane Kadić je umetniški performans, pri katerem umetnica za osrednji element uporabi podedovano preprogo, ki deluje kot portal, ki jo povezuje z njenimi predniki, kot most med sedanjostjo in večnostjo.

Dalea Kovačec in Marko Damiš pri interaktivni instalaciji From Birth to Byte: A Generative Lifescape uporabljata kamere, zaslone in ogledala, preko katerih je predstavljena raznolika paleta osebnih, neposrednih pripovedi na družbenih medijih in prikazujeta širok spekter človeškega življenja od rojstva do smrti. Pripovedi zajemajo od običajnih trenutkov do pomembnih mejnikov in nepredvidenih izzivov.

Mednarodna strokovna komisija je v utemeljitvi zapisala, da se je za delo Adrijana Kadić odločila zaradi osebne pripovedi umetnice. "Njena zgodba je globoka in avtentična ter odraža resnično človeško izkušnjo, ki lahko nagovori širše občinstvo in ustvari močno čustveno povezavo."

Delo Dalee Kovačec in Marka Damiša pa je komisija opisala kot artikulirano in zelo aktualno. "Zanimivo je, da so dejanski podatki lokalizirani in nato uporabljeni za gledalca. Potencial tega dela je predvsem v tem, da deluje v realnem času. Ta sposobnost omogoča neposredno interakcijo med umetniškim delom in gledalcem, kar ustvarja dinamično izkušnjo, ki se nenehno spreminja in prilagaja glede na trenutne podatke in okoliščine," so utemeljitev strokovne komisije navedli v sporočilu za javnost.

Mednarodno strokovno komisijo so sestavljali samostojni kustos, urednik, pisec in predsednik umetniškega sveta NLB Tevž Logar, umetnostna zgodovinarka, kritičarka in kustosinja ter članica umetniškega sveta NLB Mira Gačina, vodja komunikacijskih projektov v NLB Ana Herman in direktor Zavoda NLB Kulturna dediščina Matko Mioč.

Na mednarodnem javnem natečaju NLB Skupine z naslovom At the intersection so lahko sodelovali umetniki, mlajši od 35 let, iz Slovenije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Srbije, Črne gore, Severne Makedonije in Kosova. Prijavilo se je 83 umetnikov z vseh trgov, kjer je prisotna NLB Skupina.

NLB Skupina je program kulturne dediščine NLB MUZA, ki ga sestavljajo umetniške in muzejske zbirke ter muzeji in galerije NLB Skupine, vzpostavila v podporo regionalni kulturi in umetnosti. Del programa je tudi umetniška zbirka sodobne umetnosti SEE Art, ustanovljena januarja 2023.