Svet 22.5.2024 5:30

V Albertini Modern avgusta razstava Alfreda Kubina

Dunaj, 22. maja - V Albertini Modern bodo avgusta odprli razstavo del avstrijskega grafika in ilustratorja Alfreda Kubina z naslovom Estetika zla. Temeljila bo na obsežni zbirki Muzeja Albertina, kjer hranijo približno 1800 umetnikovih risb. Razkrivala bo Kubinov pogled na zlo, ki je bilo prevladujoča tema tako v njegovem življenju kot delu.

Kot piše na spletni strani Albertine, se v Kubinovem delu estetika zla razkriva kot nasprotje idiličnega. Globoko pesimistična naravnanost je umetnika vodila k temu, da se je v svojih grafikah skoraj izključno osredotočil na temne vidike človeške psihe. Sam se je počutil nemočnega pred srhljivimi sanjskimi prikaznimi, strah ga je bilo žensk, spolnosti, noči in prepuščenosti usodi. Zlo se mu je zdelo neizčrpno in odločujoče.

S temami, ki se jih je loteval - vojne, zaporniki, mučenje, usmrtitve, begunci, preganjane osebe, epidemije in pandemije -, je umetnik aktualen tudi danes. Veliko njegovih del tematizira nenavadno, nočne more o demonih, nezemeljskih hibridnih bitjih, groteskno, angele smrti in prizore pekla, skratka tisto, kar nas čaka na "drugi strani", še piše na spletni strani muzeja.

Kubin (1877-1959) se je rodil v kraju Leitmeritz v današnji Češki. Leta 1896 je poskušal storiti samomor na materinem grobu, naslednje leto se je njegovo kratko službovanje v avstrijski vojski končalo z živčnim zlomom. V Münchnu se je vpisal na tamkajšnjo akademijo, a študija ni dokončal.

Med letoma 1902 in 1910 je ustvaril nekaj oljnih slik, nato pa je ustvarjal predvsem risbe s peresom in tušem, akvarele in litografije. Velja za pomembnega predstavnika simbolizma in ekspresionizma.

Razstava v Albertina Modern bo na ogled od 14. avgusta 2024 do 6. januarja 2025.