Slovenija 23.5.2024 5:00

Začenja se 40. Druga godba

Ljubljana, 23. maja - V jubilejni, 40. izvedbi se bo danes začel mednarodni festival Druga godba. Na glasbeno pot okrog sveta se je festival podal leta 1985 in od takrat predstavlja glasbenike z različnih kontinentov. V ospredju letošnje izvedbe, ki bo trajala do nedelje, so postavili Ibrahima Maaloufa ter duo Mats Gustafsson & Kimmo Pohjonen.

Ljubljana. Ljubljanske Križanke. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Ljubljanske Križanke.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Festival bo v Križankah odprl duo Gustafsson & Pohjonen, kar bo svetovna premiera, saj sta se švedski saksofonist in finski harmonikar združila prav po naročilu zavoda Druga godba. Sledil bo klasično izobraženi francosko-libanonski trobentač Maalouf.

Maalouf danes velja za najpopularnejšega instrumentalista v Franciji in prvega improvizatorja, ki je napolnil največjo športno dvorano v Parizu kot tudi vse najpomembnejše dvorane po svetu. Na koncertu ga bo spremljala zasedba trobent The Trumpets of Michel Ange. Za ogrevanje v festival pa bo pred tem v Klubu CD poskrbel Danyel Waro feat. Interzone.

Med drugimi nastopajočimi bodo mlada glasbenica na škotskih dudah Brighde Chaimbeul, v Londonu živeča japonska vokalistka Hatis Noit, ki črpa iz različnih vokalnih tradicij sveta, francoska zasedba Acid Arab, ki se posveča arabski elektronski glasbi, ansambel Pankisi s čečensko glasbo, ameriška kantavtorica Angeelica Garcia ter tolkalistka in vokalistka Hiram Salsano, ki se navdihuje pri tradiciji pokrajine Cilento v italijanski Kampanji.

Slovensko ustvarjalnost bosta na festivalu zastopala trio kantavtorja Rudija Bučarja, ki oživlja glasbeno tradicijo Istre, ter zasedba Zoc, v katero so se povezali prepoznavni domači izvajalci, kot so Blaž Celarec, Žiga Golob, Andraž Mazi in Boštjan Gombač.

Spremljevalni del bo poleg pogovorov z nekaterimi nastopajočimi obsegal tudi okroglo mizo, ki so jo posvetili vprašanju, ali je kulturni bojkot smiseln in kdaj.

Festival si je v vseh teh letih zgradil prepoznavnost po svetu. Petkrat zapored je bil uvrščen med 25 najboljših festivalov na svetu po izboru britanske revije Songlines. Je tudi dobitnik Župančičeve nagrade.