Slovenija 26.5.2024 8:00

V Mariboru nova javna plastika pri tržnici, na Lentu maketa mesta

Maribor, 26. maja - Maribor je bogatejši za javno plastiko Metkino nabodalo, ki jo je izdelala kiparka Metka Kavčič. Pred dnevi so jo postavili ob osrednji tržnici pred vhodom v kulturno četrt Minoriti. Na Lentu pri Hiši Stare trte pa od začetka pomladi stoji bronasta maketa mesta in tako dopolnjuje novo podobo tega dela nabrežja Drave.

Maribor. Nova javna plastika Metkino nabodalo avtorice Metke Kavčič pri osrednji tržnici. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Nova javna plastika Metkino nabodalo avtorice Metke Kavčič pri osrednji tržnici.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Maketa mesta na Lentu. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Maketa mesta na Lentu.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor. Nova javna plastika Metkino nabodalo avtorice Metke Kavčič pri osrednji tržnici. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Maribor.
Nova javna plastika Metkino nabodalo avtorice Metke Kavčič pri osrednji tržnici.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA

Mariborčanka Metka Kavčič že 24 let ustvarja v ateljeju ob Vojašniškem trgu, ki je v zadnjih letih tako kot bližnji Lent doživel celovito prenovo. "Zaradi njenega doprinosa k oživljanju tega dela mesta in kot mednarodno priznani umetnici se ji kot mesto zahvaljujemo za doprinos s postavitvijo dela Metkino nabodalo, na primernem prostoru, kjer njena plastika nastopa kot povezovalka lokalnih ponudnikov hrane in kulture," pojasnjujejo na mariborski občini.

Novost je tudi 350 kilogramov težka maketa, ki so jo konec februarja postavili na Lentu, kjer je pred obnovo stala betonska fontana. Maketo je po postopku izgubljenega voska v bron izdelalo podjetje Livartis in je bila del naročila mestne občine pri projektu obnove Lenta.

"V okviru arhitekturnega natečaja so projektanti želeli s pomočjo makete pokazati ključne prostorske nastavke, ki so pogojevali nastanek mesta Maribor, in razložiti njegov zgodovinski razvoj. Želeli so prikazati reko Dravo z obema bregovoma, Piramido in Kalvarijo ter strukturo srednjeveškega mesta, ki so ga ti trije naravni fenomeni pogojevali. Z modelom so se ukvarjali približno šest mesecev, da so ugotovili primerno merilo, v katerem so zaznavne posamezne stavbe, in določili obseg modela, da se ga lahko s pogledom še zaobjame," so za STA povedali na občini.

Kmalu naj bi postavili tudi kopijo skulpture Fitoliti v Mestnem parku, ki je bila ukradena pred dvema letoma med obnovo promenade. Nina Kirbiš iz urada za kulturo in mladino je pojasnila, da so preigravali dve možnosti - nadomestiti izgubljeno delo s popolnoma novim umetniškim delom ali pa na podlagi fotografij in ostalega dokumentarnega gradiva izdelati kopijo originala. Popolne replike namreč ne morejo narediti, ker kalup ni ohranjen.

Na željo dedinje avtorskih pravic ukradene skulpture Mojce Štuhec, s katero kot strokovno telo soglaša tudi Umetnostna galerija Maribor (UGM), so se odločili za kopijo. "Odločili smo se, da fontano, ki je predstavljala kakovosten in prepoznaven primer javne plastike v Mestnem parku in je delo vidnega mariborskega sodobnega kiparja Vojka Štuheca, nadomestimo s kopijo, ki pa bo v bistvu novo umetniško delo, ki bo v največji možni meri sledilo izvirniku," je povedala Kirbiš.

Za to bo občina namenila 61.000 evrov. Ta denar bodo potem poskušali izterjati od izvajalca obnove promenade, ker ni ustrezno zaščitil gradbišča.