Slovenija 24.5.2024 8:54

V Galeriji Božidar Jakac odpirajo občasno razstavo Nova doba

Kostanjevica na Krki, 24. maja - V Galeriji Božidar Jakac - Muzeju moderne in sodobne umetnosti v Kostanjevici zvečer odpirajo občasno razstavo Nova doba: Umetniški diskurzi o družbenih in klimatskih spremembah, namenjeno ozaveščanju človekovih posegov v okolje. Na ogled bo do 28. julija.

Kostanjevica na Krki. Galerija Božidar Jakac. Foto: Kaja Šoštarec/STA Arhiv STA

Kostanjevica na Krki.
Galerija Božidar Jakac.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Na razstavi bodo predstavljena dela 12 umetnic in umetnikov ter umetniških skupin iz Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Slovenije in Srbije, ki se v svojih ustvarjalnih praksah dosledno in dolgoročno posvečajo odnosu med človekom in naravo, pri tem pa podajajo umetniški komentar na nekatera od najaktualnejših vprašanj sodobne družbe, kot so ekologija, klimatske in družbene spremembe in ohranjanje okolja.

Izbrana dela izpostavljajo poglobljena razmišljanja o človeških posegih v okolje in obravnavajo družbene pojave, ki vplivajo na podnebne spremembe, s tem pa omogočajo uvid v številne ekološke izzive s perspektive sodobne umetnosti. "Umetniki s tem izpostavljajo tudi vprašanja družbene odgovornosti, pri tem pa opozarjajo na širok spekter okoljskih tem, kot so vprašanja interakcije med različnimi živimi organizmi in njihove interakcije z okoljem," so zapisali v vabilu na razstavo.

Umetniki v svojih delih obravnavajo univerzalne vsebine, ki se nanašajo na uničevanje okolja in izzive, ki jih prinašajo sodobne tehnologije. Tako izpostavljajo nekatere temeljna družbena in okoljska vprašanja, s tem pa poskušajo dvigovati zavest o posledicah klimatskih in družbenih sprememb.

Razstava je del projekta, ki ga skupaj izvajajo trije muzeji - Muzej sodobne umetnosti Republike Srpske v Banja Luki, Muzej sodobne umetnosti Vojvodine v Novem sadu in Galerija Božidar Jakac.

Zasnovana je kot potujoča razstava, ki se predstavlja v vseh treh sodelujočih mestih: Novem Sadu, Banja Luki in Kostanjevici na Krki.