Slovenija 28.5.2024 9:00

V prestolnici se začenja festival Lezbična četrt

Ljubljana, 28. maja - V Ljubljani se danes začenja festival Lezbična četrt. Osrednja tema jubilejne, desete izdaje, je re:ciklaža. Odprtje festivala bo drevi v Galeriji Škuc z kabarejskim večerom treš poezije, dobre kritike in recikliranih div. Nastopila bosta kolektiva ZIZ in FEM TV ter Edina Živa Diva. Festival se bo sklenil 3. junija.

Ljubljana. Galerija Škuc. Foto: Kaja Šoštarec/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Škuc.
Foto: Kaja Šoštarec/STA
Arhiv STA

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala programska vodja festivala Tanja Matijašević, Lezbična četrt reciklira predsodke o lezbični skupnosti ter njihove želje in izzive, s katerimi se lezbijke soočajo v javnem kontekstu.

Že pred uradnim odprtjem festivala so v Galeriji Škuc odprli razstavo Re:Ljubezen!. Letošnjo edicijo spremlja tudi 5. številka revije Lesbozina. Urednica Veronika Razpotnik je, kot je povedala, letos želela dati prostor manj prepoznavnim avtoricam, katerih dela še niso bila objavljena. Literarni večer s predstavitvijo revije bo 30. maja v Galeriji Škuc.

Dan pred tem pa bo na letnem vrtu Galerije Škuc večer kratkih lezbičnih filmov. Večer bo uvedel film Spregledani razgledi Ane Čigon, prikazali pa bodo še tri tuje kratke filme, ki so že bili na ogled na festivalu LGBT filma.

Suzana Tratnik tudi letos vabi na sprehajalno turo po kultnih lezbičnih prostorih po Ljubljani, v okviru festivala pa bodo potekale tudi tri delavnice - kvir predelovalnica, skupnostna delavnica s TransAkcijo in delavnica reciklaže predsodkov o znanosti.