Na hitro prelistano 1.6.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 1. junija - Pri založbi Hiša knjig so lani izdali roman Izogibajte se Gretchen avtorice Susanne Abel, pri Založbi Primus pa v zbirko Avtorji dodali politični zapis Sosedova krava avtorja Petra Kamiena. Založba Sanje je izdala ilustrirano zgodbo o rasti, spremembah in prijateljstvu Vesel sem, da si srečna avtorice Nahide Kazemi.

Ljubljana. Knjiga Vesel sem, da si srečna avtorice Nahid Kazemi. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Vesel sem, da si srečna avtorice Nahid Kazemi.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Izogibajte se Gretchen avtorice Susanne Abel. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Izogibajte se Gretchen avtorice Susanne Abel.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Sosedova krava avtorja Petra Kamiena. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Sosedova krava avtorja Petra Kamiena.
Foto: STA

IZOGIBAJTE SE GRETCHEN - NEPRIČAKOVANO SPOZNANJE O PRETEKLOSTI SPREMENI POGLED NA ŽIVLJENJE

Tom Monderath je medijska zvezda in voditelj večernih poročil na nemški televiziji. Živi kot tipičen bogat, uspešen in samski moški, potuje in se posveča delu, njegove zveze z ženskami pa so mimobežne in površne. Niti s 84-letno mamo Greto si nista blizu. Ko pri njej opazi znake demence, ga zaskrbi. Težko sprejme dejstvo, da je mati bolna, in takrat Tom potisne na stran vse, kar ji je zameril in prevzame skrb zanjo, so o knjigi zapisali pri založbi. Greta mu začne pripovedovati o svojem srečnem otroštvu v vzhodni Prusiji, družini, vojni ter mrzlih in lačnih zimah, ko so bili begunci. Ko Tom najde staro škatlo z materinimi spomini, v kateri je fotografija mladega afroameriškega vojaka, stara vudu lutka in fotografija temnopolte deklice, Greta nenadoma obmolkne. Prvič v življenju se Tom odloči, da bo podrobneje raziskal materino preteklost. Medtem ko odkriva resnico o materi, odkriva tudi resnico o sebi.

Rojena leta 1971 v Nemčiji, je Abel delala kot učiteljica in lutkarica, dokler ni preko dela v gledališču končala na televizijski sceni. Po zaključenem študiju na nemški akademiji za film in televizijo v Berlinu kot avtorica in režiserka sodeluje pri številnih dokumentarnih programih za televizijo. Živi in dela v Kolnu. Roman je prevedel Luka Gortan.

SOSEDOVA KRAVA - SLOVENIJA SKOZI SODELOVANJE V POLITIČNI KAMPANJI

Avtor je bil leta 2022 vključen v volilno kampanjo za sedanjo predsednico države Natašo Pirc Musar. Ta čas volilne kampanje je močno spremenil njegovo podobo Slovenije in mu omogočil globok vpogled v slovensko dušo, so še zapisali pri založbi. "Te izkušnje iz časa volilne kampanje sem preprosto moral zapisati. Gre za moje zelo osebne, čisto empirične izkušnje, brez kakršnih koli javnomnenjskih podatkov. Zgolj opažanja in izkušnje. Morda tudi kot neke vrste samoterapija," je avtor zapisal o knjigi.

Peter Kamien je nemški strokovnjak za komunikacije. Po končanem študiju je sodeloval v volilni ekipi takratnega nemškega kanclerja Willyja Brandta in po uspešni kampanji kariero začel v mednarodnih oglaševalskih agencijah kot kreativni direktor in kasneje kot generalni direktor za Vzhodno Evropo, kar ga je poslovno pripeljalo tudi v Slovenijo. Kamien že 12 let živi v Cerkljah na Gorenjskem, kjer dela kot avtor, prevajalec in promotor turizma v Sloveniji za nemško govoreče trge.

VESEL SEM, DA SI SREČNA - NEŽNA ZGODBA O PRIJATELJSTVU

Cvetličar postavi drevesi v lonček opečnate barve. Večjemu naroči, da skrbi za šibkejšega. Kmalu drevesci izbere slikar in ju odnese domov, kjer postaneta del družine, s katero delita svetle in temne trenutke. Ko drevesci zrasteta, postane lonček premajhen in morata se ločiti. Nahid Kazemi je ustvarila očarljivo, čudovito ilustrirano zgodbo o rasti, spremembah in prijateljstvu, so zapisali založniki.

Kazemi je vizualna umetnica, avtorica in ilustratorka. Magistrski študij iz slikarstva je končala na teheranski univerzi za umetnost. Izdala je več kot šestdeset knjig za otroke, za katere je prejela nagrade v Iranu, Kanadi ter na Kitajskem in nominacije za literarno nagrado kanadskega generalnega guvernerja ter spominsko nagrado Astrid Lindgren. Poučevala je umetnost in svoja dela razstavljala v Iranu, Franciji, Italiji, Veliki Britaniji, Libanonu in Srbiji. Kazemi svoje delo opisuje kot literaturo slik, umetnost pa vidi kot način povezovanja med besedami in oblikami, so o njej zapisali pri newyorškem založniku otroških knjig Enchanted Lion Books.