Slovenija 30.5.2024 8:44

Na razstavi v Mariboru 20 plakatov za 20 let Grossmannovega festivala

Maribor, 30. maja - V Vetrinjskem dvoru v Mariboru danes odpirajo razstavo 20 plakatov za 20 let Grossmanna, s katero Grossmannov festival fantastičnega filma in vina obeležuje 20 let praznovanja grozljivk, fantazijskih, znanstvenofantastičnih in drugih žanrskih filmskih kreacij. Ta žanr je zaznamoval tudi Trienale umetnost in okolje EKO v organizaciji UGM.

Razstava predstavlja spremljevalni dogodek devete edicije Trienala umetnost in okolje EKO, s katerim je Umetnostna galerija Maribor (UGM) ponovno oživila stavbo nekdanjega sanatorija v središču Maribora. Ob tem je potegnila vzporednice med sodobnimi umetniškimi praksami in žanrom grozljivke, zlasti v filmu.

"Od pripovedi ljudskega izročila in začetkov moderne grozljivke v literaturi in na filmu do sodobnih umetniških oblik predstavlja žanr grozljivke potencial za nagovor človeških in družbenih strahov," je pojasnil umetniški vodja trienala Jure Kirbiš.

"Prav tako sta trienale EKO in festival Grossmann med najpomembnejšimi festivali v polju vizualne kulture v severovzhodni Sloveniji, prvi z več kot 40-letno tradicijo, drugi letos poteka že dvajseto leto zapored," sporočajo iz UGM.

Med drugim jih je pritegnila vizualna podoba festivala Grossmann, za katero skoraj od samih začetkov festivala skrbi ilustrator, avtor stripov in grafični oblikovalec Ivica Stevanović. "Njegove podobe so sčasoma postale sinonim za Grossmannov festival in utrdile prepoznavnost festivala doma in po svetu. Stevanovićeva značilna ilustracija se sklicuje na zgodovino filmskega plakata, zlasti grozljivk, pogosto pa se festivalski plakati odzivajo na dogajanje v svetu ali na filmske opuse vsakoletnega častnega gosta festivala - ti so zmeraj mednarodni filmski ustvarjalci žanrskih filmov," še navajajo v galeriji.

Grossmannov festival bo v Ljutomeru in okolici potekal med 11. in 15. junijem.