Slovenija 7.6.2024 0:30

S predstavo Vezi duš slavnostno odprtje 59. Borštnikovega srečanja

Maribor, 7. junija - V dvorani Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor bodo nocoj s predstavo Vezi duš koreografinje Sharon Eyal v izvedbi tanzmainz slovesno odprli 59. Borštnikovo srečanje. Festival se sicer odvija že od začetka tega tedna, zaključil pa se bo naslednjo nedeljo s podelitvijo nagrad.

Maribor. 59. Borštnikovo srečanje. Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA Arhiv STA

Maribor.
59. Borštnikovo srečanje.
Foto: Andreja Seršen Dobaj/STA
Arhiv STA

V prvem tednu do današnjega slavnostnega odprtja so se na festivalu, kot običajno v zadnjih letih, zvrstila zlasti gostovanja tujih gledališč. Letos prvič je bila na programu tudi lastna festivalska produkcija - uprizoritev Konec sveta v treh dejanjih v režiji Selme Spahić, ki je nastala v sodelovanju z Zagrebškim gledališčem mladih in Beograjskim dramskim gledališčem v okviru projekta Sence pandemije: skriti glasovi.

Osrednji programski steber Borštnikovega srečanja ostaja izbor 12 slovenskih uprizoritev, ki se potegujejo za festivalske nagrade. Te je letos izbral selektor Blaž Lukan in se bodo v Mariboru zvrstile na ogled od sobote.

Izbor je Lukan opravil, potem ko si je med 6. januarjem in 22. decembrom lani ogledal približno 100 uprizoritev slovenskih gledališč. "Zanimale so me predstave, ki poskušajo artikulirati tudi svet zunaj teksta oziroma uprizoritve ali gledališča kot takega, in predstave, ki za to artikulacijo iščejo - in v veliki meri tudi najdejo - nova izrazna sredstva, tako parcialne znake kot celovit uprizoritveni sistem," je povedal.

Predstave bo na festivalu ocenjevala strokovna žirija, ki jo sestavljajo Gregor Butala, Darko Lukić, Nikita Milivojević, Natasha Tripney in Barbara Zemljič.

Najboljše stvaritve bodo razglasili na zaključni slovesnosti festivala 16. junija. Takrat bodo podelili tudi Borštnikov prstan, in sicer igralcu Branku Šturbeju.