Slovenija 30.5.2024 11:09

V CD po sedmih letih Magdalena Reiter z novo solo predstavo

Ljubljana, 30. maja - Koreografinja, plesalka in pedagoginja Magdalena Reiter se po skoraj sedmih letih od zadnje predstave v Cankarjevem domu (CD) tokrat vrača s solo projektom Ponaredki, odtisi in drugi vdori. V novi predstavi se odmika od strogo koreografske in fizične obravnave telesa ter gledalcu predstavlja nekakšen uprizoritveni hibrid, so zapisali v CD.

Ljubljana. Plesalka in koreografinja Magdalena Reiter. Foto: Cankarjev dom Arhiv Cankarjev dom

Ljubljana.
Plesalka in koreografinja Magdalena Reiter.
Foto: Cankarjev dom
Arhiv Cankarjev dom

Prikazana tematika vsebuje elemente vizualnega kolaža, ready-madea in plesa, za svoj mehanizem delovanja pa uporablja tudi kinematografsko logiko. Predstava ponuja uprizoritveni hibrid, ki se ne izogiba nalogam, zadanim izvajalčevemu telesu, a hkrati z njimi kalkulira zelo intimno in igrivo.

Avtorica je o predstavi, ki bo imela premiero v dvorani Duše Počkaj ob 20. uri, med drugim poudarila: "Vsak solo je neka vrsta avtoportreta ali ogledala. Želela sem, da ta predstava ne bi bila zgolj osebno ogledalo, ampak hkrati ogledalo družbe. Predstava Ponaredki, odtisi in drugi vdori se igra z idejo moči podob, spomina in fantazije."

Umetnica v projektu poudarja pomen uprizoritvene dihotomije na odru, ki vedno prikazuje dve vzporedni resnici hkrati in kadrira dele lastnega plesnega imaginarija ter jih postavlja pod lupo, analizira iz nepričakovanega zornega kota ali dekonstruira na osnovne delce. Detajli, na katere se osredotoča v predstavi - položaji telesa v prostoru, pogledi, dialogi in razmerja - so, kot piše v opisu predstave, vedno dramaturško povezani s temami nadzora, manipuliranja ali nasilja, ki so bile skozi zgodovino postavljene za žensko telo.

Skozi jukstapozicijo in dekonstrukcijo pomenov ter nato njihovo koreografsko reinterpretacijo ustvari uprizoritveno trenje napetosti, ozračje suspenza. "Nastane ponaredek žanra noir, ki je globoko zapisan v kolektivnem spominu, v katerem umetnica enako spoštuje družbene in umetniške modele, ob katerih je zrasla kot koreografinja, hkrati pa postavlja vprašanje, ali si je skozi tako močne omejitve mogoče kdaj izboriti emancipacijo telesa na odru, osvoboditev odtisov, ki so se vanj vrisovali skozi zgodovino," so zapisali v CD.

Na Poljskem rojena Magdalena Reiter od leta 2002 živi in ustvarja v Sloveniji. Je diplomantka Državne baletne šole v Gdansku in akademije P.A.R.T.S. (Performing Arts Research and Training Studios) v Bruslju. V produkciji nevladnih organizacij ali v okviru javnih zavodov in plesnih skupin je v Sloveniji in po Evropi ustvarila več kot 20 avtorskih solov in skupinskih projektov.

Kot koreografinja deluje v gledališču, operi in filmu. Kot pedagoginja in mentorica je poučevala v Sloveniji in tujini. Je prejemnica več nagrad in priznanj, med drugim lani tudi nagrade Ksenije Hribar za koreografski opus. Bila je pobudnica in umetniška vodja VIBRE - Mednarodnih delavnic in festivala sodobnega plesa v Ljubljani (2013-2020) ter ustanoviteljica Zavoda Mirabelka.