Slovenija 31.5.2024 11:40

Beletrinina spletna knjižna platforma Biblos se poslavlja

Ljubljana, 31. maja - Po sredini novici, da je Beletrina zagnala novo multimedijsko platformo Beletrina Digital, ki prek naročniških paketov uporabnikom ponuja elektronske in zvočne knjige, filme in druge vsebine, je založba danes sporočila, da ukinja platformo Biblos, ki je v 11 letih zrasla v eno največjih knjigarn in knjižnic elektronskih knjig v Sloveniji.

Ljubljana. Založba Beletrina. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Založba Beletrina.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Kot so pojasnili v Beletrini, jim letos z Združenjem slovenskih splošnih knjižnic kljub številnim poskusom ni uspelo doseči dogovora o nadaljnjem sodelovanju, zato je bila založba zadnjih pet mesecev primorana storitve Biblosa v celoti financirati iz lastnih sredstev. Tako so nedavno vse splošne knjižnice obvestili, da za njihove članice in člane ne bodo mogli več zagotavljati izposoje elektronskih knjig prek Biblosa.

Beletrina letos od splošnih knjižnic za delovanje sistema Biblos ni prejela nobenih sredstev, obenem pa so stroški platforme narasli na več kot 150.000 evrov, kar je ob drugih aktualnih nižanjih javnih sredstev za njeno delovanje začelo ogrožati redne projekte in programe založbe, so pojasnili.

Zato Beletrina s 1. junijem ukinja delovanje platforme Biblos za splošne knjižnice. Biblos bo še vedno deloval za uporabnike Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) in nekatere druge specializirane knjižnic, so zagotovili v založbi, ki je platformo zagnala pred 11 leti.

Biblos je ponujal skoraj 7500 naslovov, večinoma slovenskih, ki jih je bilo mogoče kupiti ali si izposoditi. Prek sistema za izposojo elektronskih knjig Biblos so si članice in člani slovenskih splošnih knjižnic v enajstih letih izposodili skoraj 1,5 milijona e-knjig. Platformo je uporabljalo skoraj 10 odstotkov članic in članov slovenskih splošnih knjižnic oziroma okoli 40.000 oseb, so našteli v založbi.

Članice in člani splošnih knjižnic, ki berejo elektronske knjige, bodo lahko po napovedih Združenja slovenskih splošnih knjižnic od 17. junija naprej e-knjige brali prek novega državnega portala COBISS Ela. Tega bo na željo omenjenega združenja in ob podpori ministrstva za kulturo vzpostavil IZUM. Beletrina bo splošnim knjižnicam omogočila prenos vseh licenc za e-knjige, ki so jih kupile do konca leta 2023 in jih bralci še niso porabili, na nov sistem, saj se, kot poudarja, zavzema za čim širšo dostopnost e-knjig v slovenskem jeziku.

Beletrina je za ljubitelje umetniških vsebin v sredo zagnala novo multimedijsko platformo Beletrina Digital, ki bo ponujala elektronske in zvočne knjige, filme, podkaste in novinarske prispevke. Platforma vsebuje zbirko 5000 elektronskih in zvočnih knjig v slovenskem, angleškem in hrvaškem jeziku, širok nabor domačih in tujih filmov, poglobljene novinarske prispevke ter podkaste, ki jih bodo objavljali tedensko. Aplikacija Beletrina Digital deluje na vseh elektronskih napravah, kmalu pa bo delovala tudi na bralnikih InkBook.