Svet 31.5.2024 18:02

Kraljeva odlikovanja za švedsko pop skupino Abba

Stockholm, 31. maja - Švedski kralj Karl XVI. Gustav je danes članom legendarne pop skupine Abba za izjemne dosežke v švedski in mednarodni glasbi podelil odlikovanja kraljevi red Vasa. V zadnjih 50 letih je danes prvič, da je švedski kralj sodržavljanom podelil tovrstno odlikovanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Romunija, Bukarešta. Legendarna švedska pop skupina Abba. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Romunija, Bukarešta.
Legendarna švedska pop skupina Abba.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Na slovesnosti v kraljevi palači v Stockholmu so kraljevo odlikovanje prejeli člani skupine Abba Benny Andersson, Agnetha Fältskog, Anni-Frid Lyngstad in Bjorn Ulvaeus, ki se sicer redko skupaj pojavljajo v javnosti.

Švedska je leta 1975 prenehala podeljevati kraljeva odlikovanja svojim državljanom, saj so to prakso ocenili kot zastarelo. Je pa ta nordijska država nadaljevala s podeljevanjem kraljevih odlikovanj tujim državljanom.

Švedski parlament je nato leta 2022 ponovno uvedel prakso podeljevanja švedskim državljanom. Današnja slovesnost je bila tako prva po pol stoletja. Skupno so danes za njihove dosežke nagradili 13 Švedov, vključno z dvema Nobelovima nagrajencema: genetikom Svantejem Pääbojem in francosko-švedsko fizičarko Anne L'Huillier.

Pol stoletja letos mineva tudi od zmage skupine Abba s pesmijo Waterloo na tekmovanju za pesem Evrovizije leta 1974, ki je skupini prinesla mednarodni preboj.

Po zmagi na evrovizijskem tekmovanju je skupina po vsem svetu zaslovela še s številnimi drugimi glasbenimi hiti, kot so Mamma Mia (1975), Dancing Queen (1976) in The Winner Takes It All (1980). S svojim edinstvenim slogom in privlačnimi melodijami je skupina poosebljala disko vse do leta 1982, ko so člani skupine prenehali skupaj nastopati.

K priljubljenosti skupine Abba sta v današnjem času prispevala filma Mamma Mia, prek katerih so glasbo skupine spoznale tudi mlajše generacije.

Leta 2021 je tudi izšel novi album Abba Voyage, skupina pa je tudi v ospredju istoimenske predstave v Londonu, kjer četverica glasbenikov nastopa v podobi digitalnih avatarjev (hologramov).