Svet 5.6.2024 6:00

Animafest letos s poudarkom na humorju in češki filmski produkciji

Zagreb, 5. junija - Mednarodni festival animiranega filma Animafest, ki v Zagrebu poteka do sobote, je del programa posvetil humorju, država v fokusu je letos Češka. Festival je pripravil tudi tekmovanje za otroke in mladino, pri katerem je sodelovala urednica programa za otroke in mladino pri TV Slovenija Martina Peštaj.

Osrednji dogodek otroškega in mladinskega programa festivala je filmsko tekmovanje. Filme je za predizbor določil filmski ustvarjalec in pedagog Nino Kovačić, končni seznam 34 mednarodnih filmov pa je sestavila Peštaj, ki jih je glede na njihovo primernost razvrstila v štiri starostne skupine (3-6 let, 7-10 let, 11-14 let in 15+ let), je objavljeno na spletni strani festivala.

Festival, ki velja za enega od treh vodilnih festivalov animacije na svetu, letos po besedah organizatorjev prinaša 350 filmov in 370 gostov ter vrsto razstav.

Letošnji tematski program festivala je namenjen humorju in sestavljen iz šestih delov. Prvi del je posvečen slapsticku - komediji, ki temelji na namerno nerodnih dejanjih in humorno neprijetnih dogodkih. V okviru tega so na programi uvrstili 15 klasičnih animiranih filmov, nastalih med letoma 1972 in 2014 na Madžarskem, Nizozemskem, Kitajskem, Norveškem, v Franciji, Kanadi, Združenem kraljestvu, ZDA in Argentini.

Drugi del se osredotoča na črni humor, ki je značilen predvsem za filme zadnjih dveh desetletij, tretji pa vključuje filme absurdnega humorja. V sklop, ki so ga poimenovali Verbalni humor so med drugim na program uvrstili Zajčjo sezono Chucka Jonesa in 121. epizodo animirane serije La Linee italijanskega risarja Oswalda Cavandolija.

Peti sklop so posvetili satiri in vključili filme legendarnih avtorjev, kot sta Nedeljko Dragić in Borivoj Dovniković Bord, zadnji pa se ukvarja s humorjem, ki je lasten človeku.

Letos festival posebno pozornost namenja češki animirani kinematografiji, ki jo zaznamuje svojevrsten češki humor in velja za eno od najstarejših tradicij animiranega filma. Ta je močno vplivala na nastanek znamenite zagrebške šole animiranega filma, ki je v času svojega obstoja imela močne umetniške vezi s češkimi avtorji in ateljeji.

Češka animacija je na festivalu predstavljena v sedmih sklopih: Češki humor, Sodobna animacija, Klasike, Jan Švankmajer, Restavrirane klasike: Jiri Barta, Ljubka bitja ter Tony, Shelly in čarobna svetilka. V zagrebškem kinu Kinoteka so pripravili retrospektivo češkega mojstra animacije Švankmajerja, ki letos slavi 90. let.

Na Animafest 2024 je bilo letos prijavljenih več kot 1800 filmov iz 77 držav, organizatorji festivala pa obljubljajo najboljši izbor izmed njih. Po projekcijah filmov sledijo tudi pogovori z njihovimi avtorji.

Umetniški direktor Daniel Šuljić je pred začetkom festivala poudaril, da kar 27 svetovnih premier, od tega sedem v tekmovalnem programu kratkih filmov, priča o prestižnosti festivala. Ob tem je pojasnil, da je letošnje prispevke močno zaznamovala tema okoli nas.

Med svetovnimi premierami bo na ogled On Hold švicarske filmske ustvarjalke Delie Hess, katere črno-bele animacije prikazujejo odtujen urbani vsakdanjik in ženske želje, ter Žarko, razmazit ćeš dite! bratov Veljka in Milivoja Popovića.

Tu so še politično-apokaliptična lutkovna satira v Grčiji živeče Eirini Vianelli z naslovom Ready, animirano filmsko branje besedila Henrija Michauxa Miserable Miracle japonskega ustvarjalca Rya Orikase in življenjska zgodba plavalca Alfreda Nakacha Butterfly, ki jo je v olju na steklu ustvarila Florence Miailhe.

Šuljić je posebej izpostavil še film Percebes zmagovalke Animafesta iz leta 2022 Laure Goncalves o portugalski obalni regiji Algarve in težavah turizma, The Route Iranca Babaka Beigija o vozniku, ki prevaža ujetnike, ki jih je treba ustreliti, in Contradiction of Emptiness v Nemčiji živeče ruske avtorice Irine Rubine, ki jo je k snemanju filma spodbudila vojna v Ukrajini.

Izpostavil je tudi zvezde animiranega filma, kot so dobitnica zlate palme Flóra Anna Buda za film 27, zmagovalka Ottawe in Toronta Daria Khascheeva za Elektro ter nekatere nagrajence Animafesta in drugih festivalov.

Veliko tekmovanje za kratki film na Animafestu velja za eno od treh najprestižnejših tekmovanj umetniške animacije na svetu. Komisija, ki so jo sestavljali Daniel Šuljić, Martina Meštrović in Ivan Slipčević, je sprejela manj kot štiri odstotke prijavljenih del.

Za grand prix, pa tudi kvalifikacijo za oskarja se bo potegovalo 35 filmov iz 23 držav. Sedem jih bo doživelo svetovno premiero, trije bodo imeli mednarodno premiero, vse pa bodo hrvaškemu občinstvu prikazali prvič.

Nagrado Animafesta za življenjsko delo je na ponedeljkovem odprtju festivala prejel britanski umetnik Phil Mulloy, ki mu je posvečena tudi retrospektivna sekcija Mojstri animacije. Ob retrospektivi 20 njegovih filmov je v Galeriji Kranjčar na ogled ekskluzivna razstava Konec nedolžnosti s 30 njegovimi risbami.