Slovenija 4.6.2024 15:28

Grossmannov festival tudi v jubilejni izdaji z bogatim programom

Ljubljana, 4. junija - Ljutomer bo med 11. in 15. junijem gostil že 20. Grossmannov festival fantastičnega filma in vina. Ta bo kot vsako leto poleg filmskega programa ponudil delavnice, javne pogovore z umetniki, zabavni program s koncerti, povorko zombijev in kulinarični progam. Letos bodo prikazali 31 dolgometražnih in 37 kratkih filmov iz 21 držav.

Ljubljana. Plakat Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plakat Grossmannovega festivala fantastičnega filma in vina.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Kot je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani povedal Marko Mehtsun, ki je kuriral večino festivala, se bo za nagrado hudi maček za najboljši celovečerni film letos potegovalo pet filmov. To so francoski film Ugriz (Romain de Saint-Blanquat), ki je na lanskem festival v Sitgesu prejel nagrado Melies d'argent za najboljši evropski fantastični film, turški film Pogreb (Orcun Behram), ki je spoj filma ceste, zombi filma in okultne grozljivke, in italijanski film Vodnjak (Federico Zampaglione), ki je s krvjo prepojeno posvetilo klasičnim italijanskim splatter grozljivkam.

V tekmi za hudega mačka bosta še španski film Ti nisi jaz (Marisa Crespo, Moises Romera), izjemno dodelana srhljivka, ki večkrat postavi vsa pričakovanja na glavo, preden razkrije vse svoje krvave adute, ter francosko-belgijska koprodukcija Jedec duš (Alexandre Bustillo, Julien Maury), ki je napet triler z nadnaravnimi primesmi.

Med filmi, ki jih bodo prikazali izven tekmovalnega programa, je Mehtsun med drugim izpostavil zabavno grozljivko Sting, predstavnico t.i. creature feature podžanra, ki jo bodo prikazali pred prihodom v slovenske kinematografe, ter novi film scenarista in režiserja Mladena Djordjevića Delavski razred odhaja v pekel, ki je socialna drama z nadnaravnimi elementi.

Na programu festivala sta tudi dva slovenska žanrska filma. Film Jama, ki ga je režiral Dejan Babosek, so na spletni strani festivala opisali kot pikro črno komedijo, prepleteno z elementi kriminalke, špageti vesterna in slasherja, kjer napetost ne popusti nit za hip. Film Pa tako lep dan je bil, katerega scenarij in režijo podpisuje Perica Rai, pa bo na festivalu doživel svetovno premiero.

Letošnjemu častnemu gostu Slobodanu Šijanu se bodo poklonili s filmoma Kdo neki tam poje in Davitelj proti davitelju, poleg tega bo dobil ploščo na Prleškem pločniku slavnih, pripravili bodo tudi pogovor z njim.

Za Slakovega hudega mačka se bo potegovalo 14 kratkih filmov, v tekmovalnem programu za najboljši evropski fantastični kratki film Melies d'argent bodo prikazali 16 kratkih filmov.

V kategoriji glasbenih dokumentarcev se bodo za hrupnega mačka potegovali štirje filmi - Glasba za državni udar, Upor v nebesih: The Birthday Party, Rojeni nedolžni: zgodba o Redd Kross in Crass - zvok svobode govora.

Na letošnjem festivalu bodo prikazali tudi kratke filme, nastale na Gimnaziji Franca Miklošiča Ljutomer, Mateja Adamović Naberšnik pa bo vodila delavnico maskiranja. Kot je povedal programski vodja festivala Tomaž Horvat, male delavnice groze letos ne bo, pripravljajo pa nekaj delavnic za otroke.

Kot je še povedal, bo letošnjo jubilejno izdajo pospremil tudi izid knjige Grossman Tales s poglobljenimi intervjuji z 20 najuglednejšimi gosti festivala med letoma 2005 in 2024. Avtor intervjujev je srbski pisec, filmski in književni kritik, esejist in prevajalec Dejan Ognjanović.

Zabavni spremljevalni program bo po besedah člana festivalske ekipe Boruta Horvata med drugim ponudil kulinarično ulico, ki so jo poimenovali Nočna mora v Ulici trte, kjer bodo na pokušino lokalne jedi in vina, after program pa se vrača v Kranerjevo klet in bo med drugim ponudil zombi karaoke in nastop legend elektropopa, reške zasedbe Denis & Denis.

Glavni tekmovalni program bodo prikazali v Kinu Kulturni dom, retrospektiva bo v Kinu na prostem na Glavnem trgu, obudili pa so lokacijo Kino na terasi, kjer bodo prikazali kratke filme, glasbene dokumentarce, vinske dogodke in drugo, je še povedal Borut Horvat.

Za tekmi za vinskega šampiona hudi maček bo sodelovalo šest vinskih kleti.