Na hitro prelistano 15.6.2024 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 15. junija - Pri založbi Miš so izdali knjigo angleškega pisatelja Jonathana Strouda z naslovom Lockwood & Co.: Kričeče stopnišče, pri založbi Kiroja pa kriminalko Borisa Karlovška Algoritem smrti. Založba Pivec je izdala slikanico o Maistrovi ubranitvi Maribora Rudolf in Vojko izpod peresa Katarine Mahnič in Alenke Juvan ter z ilustracijami Ejti Štih.

Ljubljana. Knjiga Rudolf in Vojko ali Kako je maister v 47 minutah ubranil slovenski Maribor avtoric Katarine Mahnič in Alenke Juvan. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Rudolf in Vojko ali Kako je maister v 47 minutah ubranil slovenski Maribor avtoric Katarine Mahnič in Alenke Juvan.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Kričeče stopnišče avtorja Jonathana Strouda. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Kričeče stopnišče avtorja Jonathana Strouda.
Foto: STA

Ljubljana. Knjiga Algoritem smrti avtorja Borisa Karlovška. Foto: STA

Ljubljana.
Knjiga Algoritem smrti avtorja Borisa Karlovška.
Foto: STA

LOCKWOOD & CO.: KRIČEČE STOPNIŠČE - ZMES DETEKTIVSKEGA ROMANA IN STRAŠLJIVE ZGODBE

Pričujoča knjiga je prva knjiga v seriji, ki so jo mednarodni kritiki opisali kot briljantno zmes detektivskega romana in strašljive zgodbe. Napeta pripoved, polna duhov in domišljenega humorja angleškega pisatelja Jonathana Strouda. V knjigi bralec spremlja vzporedni svet, v katerem se pojavi epidemija duhov. Nemirni duhovi umrlih se pojavljajo ponoči, njihov dotik je smrtonosen, vidijo ali slišijo pa jih lahko le otroci, ki so zato v prvih vojnih vrstah. Takšni so tudi Anthony Lockwood, Lucy Carlyle in George Cubbins, agenti najmanjše londonske agencije za boj z duhovi, edine, ki deluje brez odraslih nadzornikov. Po knjigi, ki ni priporočljiva za bralce, mlajše od 12 let, je posneta tudi Netflixova serija. Za prevod knjige je poskrbel Andrej Hiti Ožinger.

Britanski pisatelj Jonathan Stroud (1970) piše predvsem fantazijske knjige za otroke in mladino. Najbolj znan je po Bartimejusovi trilogiji, trilogiji romanov o džinu Bartimejusu.

ALGORITEM SMRTI - KRIMINALKA, POSTAVLJENA V SVET UMETNE INTELIGENCE

Zgodba se začne, ko računalniška strokovnjaka, premožna solastnika družbe, ki se ukvarja z umetno inteligenco, prijavita umor ženske, ki je bila enemu žena, drugemu pa ljubica. Čeprav na njenem truplu ni znakov nasilja, pa obdukcija pokaže, da so ji eksplodirali možgani. Policija tava v temi, osumljena sta oba računalniška genija in hkrati nihče od njiju, saj se jim niti malo ne sanja, kakšno, če sploh, je bilo morilsko orožje. Ko dobijo anonimno prijavo, da bo eden od osumljenih Kitajcem prodal program umetne inteligence, ki je najbolj izpopolnjeno računalniško orožje, s katerim bo Kitajska v veliki prednosti pred drugimi velesilami, se zadeve čedalje bolj zapletajo. Zadevo preiskuje tudi Ana, vodja sektorja za splošno kriminaliteto, ki pa se zaljubi v enega od osumljencev.

Boris Karlovšek, rojen leta 1958 v Radečah, je v burnih časih osamosvojitve in gospodarskih sprememb v Celju deloval kot pravnik. Ravno te izkušnje so mu dale veliko snovi za pisanje kriminalnih romanov, ki so sicer fiktivni, vendar temeljijo na dogodkih, ki so se v Sloveniji resnično zgodili. Leta 2019 je izdal literarizirano biografijo olimpionika Leona Štuklja z naslovom Stoja na krogih.

RUDOLF IN VOJKO ALI KAKO JE MAISTER V 47 MINUTAH UBRANIL SLOVENSKI MARIBOR

Jesen 1918. Prva svetovna vojna se je končala. Vojaki se vračajo s front. Avstro-Ogrska, v kateri smo živeli tudi Slovenci, je vojno izgubila in razpadla. Nastajajo nove države, ki se tepejo za ozemlja. V tem napetem času je Rudolf Maister ubranil in ohranil precejšen kos slovenske zemlje, Maribor in Spodnjo Štajersko. O teh velikih dogodkih govori ta zgodba. Glavni protagonist je Maistrov konj Vojko, ki zgodbo pripoveduje s svojega zornega kota in to - kar je posebna zanimivost - v verzih. Vse pa povezujejo vrhunske ilustracije Ejti Štih, so vsebino slikanice, ki ji je na koncu dodan mini glosarček najpomembnejših osebnosti in dogodkov, povzeli pri založbi.

Katarina Mahnič, diplomirana inženirka agronomije, je po delu na časopisih Delo in Slovenec od leta 1994 samozaposlena v kulturi kot prevajalka, publicistka, književnica in recenzentka. Med drugim se podpisuje pod Antologijo sodobne kratke avstralske proze Kenguru na plaži, prevedla pa je tudi knjige znanih avstralskih pisateljev, kot so Tim Winton, Joan Lindsa, D'Arcy Niland, Kathje Lette, Paul Jenning in Miles Franklin.

Alenka Juvan je slavistka in vodja Rojstne hiše Rudolfa Maistra, ki sodi pod okrilje Medobčinskega muzeja Kamnik. Je tudi avtorica slikanice O Rudolfu brez brkov.

Ejti Štih (1957) je slikarka. Študirala je na ljubljanski likovni akademiji. Specialistični študij je opravila v ateljeju Krsta Hegedušića v Zagrebu. Živi in ustvarja pretežno v Boliviji. Razstavlja po vsem svetu. Doslej je pripravila več kot 160 samostojnih razstav. Za svoje delo je prejela več mednarodnih nagrad.