Svet 6.6.2024 9:49

Martina Batič nova glavna dirigentka zbora Gulbenkian na Portugalskem

Lizbona, 6. junija - Martina Batič je bila izbrana za novo glavno dirigentko zbora Gulbenkian, so sporočili iz mednarodne fundacije Calouste Gulbenkian s sedežem na Portugalskem. Označili so jo za zborovsko dirigentko, ki slovi po vsestranskosti pri vodenju širokega repertoarja. Zbor bo prevzela septembra za prihodnje tri sezone.

Portugalska, Lizbona. Dirigentka Martina Batič, ki je prevzela vodenje zbora Gulbenkian v Lizboni. Foto: Pedro Pina

Portugalska, Lizbona.
Dirigentka Martina Batič, ki je prevzela vodenje zbora Gulbenkian v Lizboni.
Foto: Pedro Pina

Batič velja za eno najbolj obetavnih zborovskih dirigentk svoje generacije. Slovi po svoji vsestranskosti pri vodenju širokega repertoarja, od a cappella skladb do vokalno-instrumentalnih del. "To sposobnost je pokazala v lanski glasbeni sezoni Gulbenkian, ko je dirigirala zboru in orkestru Gulbenkian v Bachovem Matejevem pasijonu in zboru Gulbenkian v dveh a cappella izvedbah," piše v sporočilu za javnost.

Batič je nasledila Michela Corboza, ki je zbor vodil več kot pol stoletja, od lanskega leta pa umetniško vodi tudi profesionalno pevsko skupino Danish National Vocal Ensemble, ki deluje pod okriljem danske nacionalne televizije.

Kot so sporočili iz fundacije, bo njeno delovanje poleg nastopov z orkestrom in zborom Gulbenkian vključevalo sodelovanje z nizozemskim komornim in radijskim zborom, zborom Casa da Musica, zborom francoskega radia, berlinskim radijskim zborom, vokalno skupino NDR iz Hamburga, nemško vokalno skupino Chorwerk Ruhr, zborom Zürcher Sing-Akademie in madžarskim radijskim zborom.

Martina Batič je študirala na ljubljanski Akademiji za glasbo ter Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v Münchnu. Leta 2004 je zaključila magistrski študij zborovskega dirigiranja. Leta 2006 je prejela nagrado Erica Ericsona in leta 2019 nagrado Prešernovega sklada za umetniške dosežke na področju zborovskega dirigiranja.

Med letoma 2018 in 2022 je bila glavna dirigentka zbora francoskega radia, pred tem pa umetniška vodja Zbora Slovenske filharmonije in zbora ljubljanske operne hiše.

Kot so še zapisali v fundaciji, je kot gostujoča dirigentka nastopila s priznanimi zborovskimi zasedbami, med drugim z RIAS Kammerchor, bavarskim radijskim zborom, radijskim zborom v Leipzigu, švedskim radijskim zborom, komornim zborom iz Helsinkov in komornim zborom Erica Ericsona. Nastopila je tudi na festivalih, kot so Baltic Sea Festival Stockholm, Ultima Oslo, Choregies d'Orange in Presences Paris ter na festivalih v Montpellieru in Saint-Denisu.