Slovenija 6.6.2024 5:00

Začeli se bodo letošnji Slovenski dnevi knjige

Ljubljana, 6. junija - Pod okriljem Društva slovenskih pisateljev (DSP) se danes v 13 mestih po Sloveniji in v Trstu začenjajo 29. Slovenski dnevi knjige. Letos so se organizatorji odločili za slogan Na preži in simbol lisičke, ki bo spremljala dogajanje vse do nedelje. Jedro festivala bo knjižni sejem, postavljen na vrtu pisateljskega društva Lily Novy.

Ljubljana. Knjige, knjižnica. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, knjižnica.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Vseslovenski literarni festival bo poleg Ljubljane potekal še v Mariboru, Murski Soboti, Ormožu, Brežicah, Slovenskih Konjicah, Celju, Novem mestu, Škofji Loki, Kopru in Trstu ter na novo še na Ptuju, v Hrastniku in Gornji Radgoni.

Vodji festivala Nina Kokelj in Luna J. Šribar sta letos za festival izbrali udaren slogan Na preži, saj je po njunem mnenju danes "treba biti buden, da iz poplave informacij razbereš prave informacije, prave besede in prave knjige, ko si ustvarjaš podobo resničnosti". Poleg tega slogan nakazuje tudi na moč literature ter dejstvo, da so pisateljice in pisatelji ves čas na preži za novimi zgodbami.

Pri snovanju programa so poleg DSP med drugim sodelovali še Slovenski center PEN, Društvo slovenskih literarnih kritikov, Društvo slovenskih književnih prevajalcev in Javni sklad RS za kulturne dejavnosti. Že nocoj bodo v sklopu festivala podelili nagrado Društva literarnih kritikov kritiško sito, v soboto pa Nodierevo nagrado za najboljši prevod iz francoščine v slovenščino.

Med današnjimi dogodki organizatorji izpostavljajo tudi pogovor z naslovom Moderne ženske in sodobne porodne babice - o knjigi modrost rojevanja, pomenu sodobnega babištva in humanizaciji sveta, ki bo potekal pod častnim pokroviteljstvom Slovenske nacionalne komisije za Unesco.

Po lanskoletni premierni predstavitvi bodo tudi letos pripravili t. i. popotovanje v deželo čudes, ko s poslikanim vozilom potujejo po partnerskih mestih in tudi v bolj odročne kraje ter otrokom in mladostnikom podarjajo knjige.