Svet 6.6.2024 12:10

Na dražbi v Parizu prodali neobičajen rokopis Camusovega Tujca

Pariz, 6. junija - Celoten rokopis slovitega romana Tujec francoskega pisatelja Alberta Camusa so na sredini dražbi pariške avkcijske hiše Tajani prodali za 656.000 evrov. Rokopis na 104 straneh je neobičajen, saj zanj velja, da je nastal šele po izidu knjige. Kdo je kupec, ni znano, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Omenjeni dražbeni znesek vključuje stroške dražbe, saj je končna ponudba dosegla 500.000 evrov. Predhodno so ocenili, da bi rokopis na dražbi lahko dosegel ceno od 500.000 do 800.000 evrov.

Rokopisi so običajno napisani pred urejanjem in objavo dela. Camus je tudi na tega zapisal datum april 1940, kar nakazuje, da naj bi bilo na roko napisano delo dokončano približno dve leti pred izidom Tujca. A številni namigi so pokazali, da temu ni tako. Prav tako obstaja še drug rokopis s tem datumom.

Ta, ki so ga prodali na dražbi, je poln šaljivih skic, pripomb in subtilnih opomb. Eden od strokovnjak, ki ga je kasneje preučeval, je dognal, da naj bi bil dejansko napisan leta 1944, kar je potrdila tudi Camusova vdova. Pariz je bil v tem obdobju pod nacistično okupacijo, zato strokovnjaki domnevajo, da ga je Camus za svojega premožnega oboževalca napisal, da bi dobil finančna sredstva za svoje preživetje. Identiteta prvega kupca prav tako ostaja neznana. Je pa bil rokopis predhodno že dvakrat na prodaj na dražbi, leta 1958 in 1991.

Tujec je izšel leta 1942 v prvotni nakladi 4400 izvodov. Hitro je postal uspešnica in nato klasika francoske književnosti, ki so jo prodali v več milijonih izvodov. Velja za ključno delo eksistencializma. Roman pripoveduje o francoskem priseljencu v Alžiriji, uradniku Mersaultu, ki pasivno vdano sprejema svet in dogodke okrog sebe in šele v zaporu, kamor je vržen zaradi umora Arabca, doživi preobrazbo, ko se upre religioznemu in pravnemu sistemu.