Svet 7.6.2024 13:27

Tanji Pak velika nagrada na razstavi stekla v Toyami na Japonskem

Nagoja, 7. junija - Slovenska umetnica Tanja Pak je na mednarodni razstavi sodobne umetnosti v steklu v Toyami na Japonskem za delo Reverie prejela najvišjo nagrado Grand Prize. Njeno delo bo razstavljeno v Muzeju umetnosti v steklu Toyama od 13. julija do 14. oktobra in bo postalo del stalne zbirke.

Ljubljana. Prejemnica prestižne nagrade Grand Prize mednarodne razstave stekla v Toyami na Japonskem Tanja Pak. Foto: Tone Stojko

Ljubljana.
Prejemnica prestižne nagrade Grand Prize mednarodne razstave stekla v Toyami na Japonskem Tanja Pak.
Foto: Tone Stojko

Mednarodna razstava stekla v Toyami je trienalni dogodek, ki letos poteka tretjič. Predstavlja najnovejše vrhunske dosežke sodobne umetnosti v steklu z vsega sveta in spodbuja njen razvoj, so sporočili s Kreativne baze.

Žirija je letos izbirala med 785 deli 580 umetnikov iz 50 držav. Na razstavi v Muzeju steklarske umetnosti Toyama, ki je delo arhitekta Kenga Kume, bo razstavljenih približno 50 izbranih del.

Osnova za delo Tanja Pak Reverie je postavitev Reveries/Tja, ki jo je izvedla v Križevniški cerkvi v Ljubljani v sklopu 70. Ljubljana Festivala.

Reveries se sprašuje o krhkosti našega bivanja, o eterični prisotnosti in o našem minljivem, skoraj nematerialnem obstoju. Ob premišljevanju o bistvenih vprašanjih postavlja izziv, kako idejo krhkosti in navidezne lahkotnosti prenesti v materijo, kjer skoraj izgine in za seboj pusti le misel, občutek. Povezuje se z vprašanjem, kaj se skriva za domnevno lahkotnostjo in breztežnostjo ter kaj resnično dela naša hrepenenja in sanje eterične, piše v sporočilu za javnost.

"Prejem glavne nagrade mednarodne razstave stekla v Toyami mi je v veliko čast. To, da je žirija opazila in izpostavila moje delo, zame ni le priznanje, temveč tudi izjemna potrditev. Nagrada prihaja v popolnem trenutku, da mi da motivacijo za nadaljnje iskanje neoprijemljivega, čutnega," so besede umetnice ob prejemu nagrade navedli v sporočilu za javnost. Vsako leto na tekmovanju podelijo en Grand Prize, eno zlato nagrado, dve srebrni in pet nagrad žirije.

Tanja Pak se ustvarjalno posveča kiparstvu, prostorskim umetniškim postavitvam in oblikovanju uporabnih steklenih predmetov. V umetniških delih raziskuje predvsem občutke osamljenosti in samosti, pri čemer izpostavlja iskanje bližine ter krhko naravo medsebojnih vezi in razmerij. Njene dosežke je že večkrat opazila in nagradila tako domača kot tuja strokovna javnost.