Svet 10.6.2024 6:00

Galerija Fotografija z izbranimi umetniki na sejmu Photo Basel

Basel, 10. junija - Ljubljanska galerija Fotografija bo v prihodnji dnevih z izbranimi umetniki sodelovala na sejmu Photo Basel. Ob 20. obletnici galerije bodo predstavili pregled programa, ki ga izvajajo od ustanovitve dalje. S šestimi izbranimi umetniki želijo prikazati celoten razpon svojega galerijskega programa.

Ljubljana. Galerija Fotografija. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Galerija Fotografija.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Na sejmu bodo svoja dela od torka do nedelje razstavljali slovenski fotografi Ana Zibelnik, Tereza Kozinc, Stojan Kerbler in Matjaž Krivic ter fotografa Hannah Schemel iz Nemčije in Marc Riboud iz Francije, so sporočili iz galerije, v kateri sicer zastopajo umetnike različnih generacij in umetniških usmeritev.

Ana Zibelnik trenutno deluje v Haagu na Nizozemskem, diplomirala pa je na Univerzi v Ljubljani iz vizualnih komunikacij ter magistrirala na Univerzi v Leidnu iz filmskih in fotografskih študij. V svojih delih prevprašuje vlogo medija, ki ga zaznamuje njegova sposobnost dokumentiranja, v času ekološke nestabilnosti ter združuje raziskovalni pristop s poetično interpretacijo, pri čemer navdih pogosto črpa iz literature.

Tereza Kozinc je končala študij na Inštitutu in akademiji za multimedije v Ljubljani. V središču njenega dela sta iskanje ter preizpraševanje utopičnega doma, tako v čustvenem kot geografskem smislu. Njeno delo se razteza med dnevniško in dokumentarno fotografijo, za katero je značilna minimalistična resničnost, ki prerašča v nadrealnost. Je prejemnica glavne nagrade pariškega sejma Fotofever. Britanski Guardian je njeno fotografijo uvrstil med najboljša dela, predstavljena na Photo Basel 2023.

Stojan Kerbler je bil leta 1969 prvič proglašen za najboljšega razstavljavca v Sloveniji in leta 1970 v Jugoslaviji, od takrat pa je prejel številne nagrade za svoje delo na področju fotografije, med drugim nagrado Prešernovega sklada leta 1979, nagrado predsednika Republike Slovenije za dosežke na področju umetnosti leta 2010 in nato leta 2020 še Prešernovo nagrado za življenjsko delo. Za njim je več kot 100 samostojnih razstav v Sloveniji in tujini.

Matjaž Krivic je dokumentarni fotograf, ki v svojih delih prikazuje tematiko razvijajočih se predelov sveta, bogatih s tradicijo in versko izpovednostjo. S kamero dokumentira pomembne družbene dogodke, ki se dotikajo tem okoljevarstva, globalizacije in družbenih neenakosti. Prejel je številne prestižne nagrade, med njimi prvi nagradi na tekmovanju Travel Photographer of The Year v Združenem kraljestvu in na tekmovanju revije Smithsonian Magazine v kategoriji Ljudje.

Hannah Schemel je študirala komunikacijsko oblikovanje na Univerzi v Mannheimu in trenutno zaključuje magistrski študij v Milanu. V svoji fotografski praksi se osredotoča na minevanje časa in njegov vpliv na subjekte naravnega sveta, kot so morje, nebo in gozd. Ustvarja z analognim fotoaparatom velikega formata, fotografije pa s tehniko mešanja platine in paladija z nežnim japonskim čopičem iz kozje dlake prenaša na posebej zanjo razvit ročno izdelan papir.

Marc Riboud (1923-2016) je leta 1953 prvič objavil svojo fotografijo v reviji Life, in sicer znamenitega pleskarja na Eifflovem stolpu, ter bil uradno sprejet med fotografe Magnum Photos. Med letoma 1955 in 1968 je prepotoval svet, njegove fotografije pa namesto golega informiranja ponujajo uvid in razumevanje, interpretacijo videnega in posnetega. Njegova dela so v stalnih zbirkah muzejev, kot sta MoMA in Metropolitanski muzej v New Yorku, so zapisali v galeriji.