Svet 11.6.2024 5:30

Na Dunaju v nekdanji bolnišnici 14. okrožja novo kulturno središče

Dunaj, 11. junija - Območje nekdanjega dunajskega bolnišničnega kompleksa, ki je nastalo po načrtih Otta Wagnerja, je pred temeljito prenovo. V prihodnjih letih se bo prostor razvil v evropsko središče trajnostnega mestnega razvoja. Prenovljeni nekdanji bolnišnični paviljoni bodo služili različnim namenom. Na območju med drugim nastaja novo dunajsko kulturno središče.

Za enega od paviljonov imajo na Dunaju že konkretne načrte. V spomeniško zaščitenem paviljonu 18 nastaja namreč Atelierhaus Wien. V njem naj bi od leta 2027 na 3500 kvadratnih metrih gostili rezidenčne programe za do 100 umetnikov hkrati. Trenutno na celotnem območju obratuje le še ena klinika, ki pa jo bodo do leta 2032 postopoma preselili, so sporočili iz ljubljanske podružnice Mednarodnih pisarn mesta Dunaj.

Nekdanjo bolnišnico bodo v sklopu evropske pobude novi evropski Bauhaus preuredili v evropsko središče trajnostnega in podnebju prijaznega mestnega razvoja. Z revitalizacijskim projektom bodo na Dunaju naslovili tudi vprašanje, kako spomeniško zaščitene stavbe in območja preurediti v trajnostne, podnebju prijazne in estetske prostore.

Pred več kot 120 leti so v 14. dunajskem okrožju Penzing po načrtih Otta Wagnerja odprli bolnišnični kompleks, sestavljen iz 60 paviljonov. Območje, znano tudi kot Otto-Wagner-Areal, je danes na pragu preobrazbe. Spomeniško zaščiteno območje z velikimi zelenimi površinami bodo preuredili v večnamenski trajnostni prostor, namenjen vsem prebivalcem Dunaja.

Projektna skupina, ki jo sestavljajo podjetji Dunajskega holdinga Urban Innovation Vienna in Wiener Standortentwicklung ter Dunajska tehnična univerza, bo pri projektu razvila standarde, ki bodo veljali kot smernice pri prihodnjih razvojnih projektih po vsej Evropi.

Prihodnje leto bodo strokovnjaki pripravili konkretne načrte za preureditev nekdanjega bolnišničnega kompleksa v urbano četrt, ki bo povsem v skladu z vrednotami evropske pobude: trajnostna, estetska in vključujoča.

"Vprašanje, kako lahko razvijamo spomeniško zaščitene četrti, da bi do leta 2040 dosegli podnebno nevtralnost, zahteva skupne inovativne rešitve," je projekt komentiral direktor Urban Innovation Vienna Claus Hofer.