Svet 11.6.2024 11:12

Film Tri tičice režiserke Zarje Menart prvič nagrajen v tujini

Zagreb, 11. junija - Kratki igrani animirani film Tri tičice v režiji Zarje Menart je na 35. mednarodnem festivalu animiranega filma Animafest, ki je nedavno potekal v Zagrebu, prejel posebno nagrado žirije v glavnem tekmovalnem festivalskem programu kratkih filmov. Film je osebna interpretacija slovenske ljudske pesmi Tri tičice.

Po besedah članice mednarodne žirije kratkometražnega filma Naomi Van Niekerk jo je film držal v napetosti in ji zlezel pod kožo z večplastno umetnostjo in čudovitim oblikovanjem zvoka.

Zgodba igranega animiranega filma pripoveduje o modri ptičji ženi, ki pošlje tri ptice, da vodijo dekle skozi neznane temačne pokrajine njenega notranjega sveta, so zapisali pri Slovenskem filmskem centru (SFC).

"Film je osebna interpretacija slovenske ljudske pesmi z naslovom Tri tičice, ki govori o pticah, ki iz daljnih dežel prek morja prinašajo blagoslove in v vas zasejejo zdravje ter srečo. Pesem je mogoče razumeti na mnogih ravneh, a sama jo doživljam kot metaforo potovanja skozi lastne notranje svetove in vračanje izgubljenih delčkov psihe, povezanih z bolečino in zaklenjenih nekje v pozabi," je dejala režiserka.

To je prva mednarodna nagrada za režijski prvenec, pri katerem je Menart tudi scenaristka, animatorka, ilustratorka in umetniška direktorica. Film je svetovno premiero doživel na letošnjem 64. filmskem festivalu v poljskem Krakovu. Filmska ustvarjalka že desetletje sodeluje s Špelo Čadež kot glavna animatorka pri obujanju multiplan kolažne tehnike pri večkrat nagrajenih filmih Nočna ptica in Steakhouse.

Poleg Menart so bili za animacijo zadolženi še Anka Kočevar, Matej Lavrenčič, Milly Yencken, Ditiya Ferdous, Andreja Goetz in Leo Černic. Iva Kraljević je bila montažerka, glasove pa so prispevale Zvezdana Novaković, ki je za film napisala tudi glasbo, Marija Kordež in Tatjana Brajer. Oblikovalec zvoka je bil Julij Zornik.

Producent filma je Finta Film, koproducenta pa RTV Slovenija in hrvaški Adriatic Animation. Film so finančno podprli SFC, Studio Viba film in Hrvaški avdiovizualni center.