Svet 13.6.2024 5:30

V Zagrebu do sredine julija festival Poletje v MSU

Zagreb, 13. junija - V zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti (MSU) se je konec tedna začel festival Poletje v MSU. Eden od osrednjih kulturnih in umetniških poletnih dogodkov v hrvaški prestolnici bo potekal vse do 12. julija. V šestih poletnih vikendih se bo zvrstilo več koncertov in filmskih projekcij, na ogled pa so tudi aktualne razstave.

Hrvaška, Zagreb. Muzej sodobne umetnosti (Muzej suvremene umjetnosti - MSU) v Zagrebu. Foto: Hina/STA Arhiv Hina/STA

Hrvaška, Zagreb.
Muzej sodobne umetnosti (Muzej suvremene umjetnosti - MSU) v Zagrebu.
Foto: Hina/STA
Arhiv Hina/STA

Letošnje Poletje v MSU je že 11. po vrsti. Program festivala je zanimiv tako za prebivalce Zagreba kot za turiste, prinaša pa presek aktualnih umetniških dohodkov ter novih odkritij na multidisciplinarni umetniški sceni.

Tradicionalno poteka ob petkovih in sobotnih popoldnevih in večerih v juniju in juliju, na programu pa so razstave MSU, filmske projekcije, plesne izvedbe ter koncerti najboljših rock in art skupin iz regije, ki se odvijajo na strehi muzeja.

Letošnjo koncertno ponudbo je minuli petek začela srbska umetnica Konstrakta s skupino Zemlja gruva. Do sredine julija se bodo zvrstili še zagrebški Porto Morto, ki bo nastopil v petek, hrvaška pevka Dunja Ercegović alias Bad Daughter, makedonski kitarist Vlatko Stefanovski, Letu Štuke, ki prihajajo iz Bosne in Hercegovine, in srbska zasedba Koikoi.

Letošnja posebnost festivala je sodelovanje z mednarodnim festivalom animiranega filma Animafest, drugi del filmskega programa pa predstavlja sodelovanje z zagrebškim kinom Metropolis, ki prinaša projekcije najboljših evropskih filmov letošnje sezone, so sporočili iz MSU.

Na plesnem programu bosta v okviru plesnega ciklusa Antisezona medtem na ogled predstavi Nam Coreolab in Oh, Mary Shelley.

Vstopnica za koncerte in plesne predstave omogoča tudi brezplačen vstop na muzejsko razstavo Zbirka kot glagol ter aktualno retrospektivno razstavo hrvaškega likovnega umetnika in filmskega snemalca Gorana Trbuljaka.