Slovenija 11.6.2024 14:12

V CD na številna mednarodna gostovanja ponovno vabijo različni abonmaji

Ljubljana, 11. junija - V okviru abonmajev Zlati, Srebrni in Veličastni ter Iz(z)vrstni si bo mogoče tudi v sezoni 2024/25 v Cankarjevem domu ogledati številna mednarodna glasbena in plesna gostovanja. Med drugim bo slišati slovensko delo Blaža Arniča Memento mori ter ameriško sopranistko slovenskih korenin Emely Pogorelc. Na programu je tudi opera Vita Žuraja Razcvet.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Katja Kodba/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Konec decembra bo v Gallusovo dvorano vabila tudi mednarodna slovenska koprodukcija Gran Bolero gala Zavoda En-Knap in Zagrebškega plesnega ansambla.

V okviru Zlatega in Srebrnega abonmaja Cankarjevega doma (CD) bodo po besedah vodja programa resne glasbe, opere in baleta CD Aleša Drenika tudi v prihajajoči sezoni nastopile vodilne osebnosti iz sveta klasične glasbe, sam program pa odzvanja dogajanja na mednarodnih odrih. Kot prvo se 25. oktobra obeta prestižno gostovanje Bamberških simfonikov pod vodstvom češkega dirigenta Jakuba Hruše in solistom, z grammyjem nagrajenim pianistom Daniilom Trifonovom, ki velja za enega najbolj iskanih glasbenikov.

V okviru Zlatega abonmaja, ki vsebuje šest koncertov, bo med drugim s slovenskim delom Blaža Arniča Memento mori 11. decembra nastopil Luzernski simfonični orkester pod vodstvom dirigenta Michaela Sanderlinga in solistom Gautierjem Capuconom na violončelu. Arničevo 12-minutno delo je po besedah Drenika opomnik lastne smrtnosti. Kot zanimivost je še omenil, da je skladbo za uvrstitev na program predlagal orkester sam. Zlati abonma bo 13. maja prihodnje leto sklenil Orkester Residentie iz Haaga pod vodstvom dirigentke Ruth Reinhardt in solistko Isato Kanneth-Mason na klavirju.

Za uvod v Srebrni abonma, ki ima prav tako šesi koncertov, bo 22. septembra skupaj z Godalnim kvartetom Simfoničnega orkestra Bavarskega radia, katerega član je na violončelu Jaka Standler, nastopila ameriška sopranistka slovenskih korenin Emely Pogorelc. Za zaključek Srebrnega abonmaja bo nastopil mešani vokalni oktet Voce8, ki ga odlikuje vokalna perfekcija ter širok in žanrsko raznolik repertoar. Njihov nastop naj bi, kot je dejal Drenik, nagovarjal širše občinstvo, ne samo abonmajsko.

Abonma Veličastni po besedah vodje gledališkega in sodobnoplesnega programa CD Andreja Jakliča ponovno prinaša sedem projektov, ki praviloma nastajajo v tujini. Tudi letošnji program je kombinacija med klasično gledališkimi in sodobnoplesnimi projekti. Za uvod v abonma je 7. in 8. oktobra na programu predstava Hekuba, ne Hekuba umetniškega ansambla Comedie-Franca režiserja Tiaga Resendesa, ki prinaša kombinacijo različnih časov in zgodb ter gre za predstavo v predstavi z angažirano dramatiko. Za konec abonmaja bo 2. junija tokrat drugič v Ljubljani nastopila skupina Sydney Dance Company z diptihom Stalnost in Ljubezenska ključavnica, katerih rdeča nit je preverjanje lastnih korenin, koreografov Rafaela Bonachela oziroma Malanie Lane.

V okviru Veličastnih bo 29. in 30. decembra tudi mednarodna slovenska koprodukcija z veliko mednarodno zasedbo plesalcev Gran Bolero gala Zavoda En-Knap in Zagrebškega plesnega ansambla. Umetniški vodja Zavoda En-Knap Iztok Kovač je Gran Bolero gala označil za plesni obred, ki ga ne moreš gledati sam.

Nabor nekaterih dogodkov iz abonmajev bo mogoče obiskati tudi v okviru Iz(z)vrstnega abonmaja, ki bo tako med drugim ponudil 9. aprila srebrnoabonmajski recital vsestranskega makedonskega pianista z bogato kariero Simona Trpčeskega, ki se v CD vrača z raznovrstnim programom. Na programu sta tudi novembrski Novoletni gala koncert opernih arij z nagrajenko Prešernovega sklada Nuško Drašček in marca prihodnje leto Mednarodni baletni gala. Kot zadnja je na programu opera v sedmih prizorih Vita Žuraja Razcvet v režiji Eve Hribernik. Opero je naročila frankfurtska Opera. Po lanskoletni premieri je bila razglašena za praizvedbo leta.