Slovenija 13.6.2024 8:00

Na gradu Fužine razstava o njegovem življenju

Ljubljana, 13. junija - V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO), ki domuje na gradu Fužine, se drevi odpira razstava Grad - koncepti, predmeti, prostori. Neposredno soočenje gradu in muzejskih predmetov v središče ne postavlja stavbne zgodovine, ampak predvsem življenje gradu.

Ljubljana. Fužinski grad, muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO). Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Fužinski grad, muzej za arhitekturo in oblikovanje (MAO).
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Slednje, kot so zapisali pri MAO, skozi stoletja ustvarja točke prelomov in skupaj z okoliško naravo spodbuja vedno novo mišljenje, znanje in invencije. Opirajoč se na idejo o transhistoričnem muzeju, razstava prepoznava zgodovino kot razslojen preplet narativnih pramenov, med njimi pa išče stičišča, pomenska zgoščevanja, odslikave in odzvanjanja.

Transhistoričnost je moč razumeti tudi kot iskanje nadčasovnega v muzejskih artefaktih in zidovih gradu, ki pa vendar ne zanika materialistične narave njihovega nastanka. Razumevanje zbirke, pa tudi gradu, njene trenutne lokacije, kot odprte in fluidne časovno-prostorske entitete sedanji trenutek vpenja v kontinuiranost zgodovine, s tem pa ga opolnomoči in se neizogibno sprašuje, kako dalje.

Postavitev razstave izhaja iz elementov prostora. Jarek, polje, soba, stolp, reka in dvorišče niso zgolj anonimna prizorišča, temveč aktivno soustvarjajo izkušnjo razstave. Predmeti iz muzejske zbirke, predvsem takšni, ki so javnosti manj znani, govorijo o konceptih, ki izhajajo iz bivanja na gradu in njegove prostorske pojavnosti, vendar so univerzalni, vseprisotni in vedno aktualni. To so koncepti, ki jih razstava izpostavlja skozi svoje teme: zasedbe in osvoboditve, strategije samooskrbe, nevsakdanja domačnost, produkcija vednosti, materialnost v pogonu ter preseki javnega in zasebnega.

Predstavljeni koncepti, predmeti in prostori izhajajo iz svojega časa, vendar jih ta ne določa; njihove sopostavitve ustvarjajo nove odnose in dialoge med predmeti, arhitekturo, posamezniki in javnostjo. Novo branje predmete reaktivira, mednje vnaša napetost: v novih prostorskih konstelacijah, iztrgani iz konteksta svojega osnovnega pomena in funkcije, razpirajo še neraziskane, današnjemu času lastne in aktualne pomene. Muzej in njegova lokacija s tem nista le negibno mesto preteklosti, ampak sta aktivno udeležena v produkciji sodobne ustvarjalnosti in kulture, so še zapisali pri MAO.

Kustosinje razstave so Maja Vardjan, Cvetka Požar in Ajda Bračič, sokustosi pa Natalija Lapajne, Katarina Metelko, Nika Novak, Nikola Pongrac, Maja Šuštaršič in Bogo Zupančič.