Slovenija 13.6.2024 9:00

Poklon arhitektu Saši Devu z razstavo v Plečnikovi hiši

Ljubljana, 13. junija - V Plečnikovi hiši bo drevi ob 19. uri odprtje razstave Saša Dev, arhitekt, s katero se posvečajo njegovemu ustvarjanju ter velikemu vplivu na urbani razvoj in podobo Maribora danes. Zasnovala sta jo arhitekt Stojan Skalicky in direktorica Umetnostne galerije Maribor Simona Vidmar. Razstava bo na ogled do 6. oktobra.

Ljubljana. Plečnikova hiša. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Plečnikova hiša.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Arhitekt Saša Dev (1903-1967) je eden najpomembnejših ustvarjalcev sodobne arhitekture v Sloveniji. Kot učenec Jožeta Plečnika in soustvarjalec arhitekturne podobe Maribora je Dev s svojim analitičnim in konstruktivnim pristopom k mestnemu prostoru postavil temelje za modernistično arhitekturo, ki je evropske trende prehitela za dobrih trideset let, so zapisali pri Plečnikovi hiši.

Njegove arhitekture so še danes ikonični deli Maribora. Hranilnica Dravske banovine je takoj po dokončanju obveljala za eno najboljših javnih zgradb v Sloveniji. Med njegovimi številnimi deli, ki so nastala v preteklem stoletju, velja izpostaviti stanovanjsko-poslovno stavbo zavarovalnice Drava v Mariboru, hišo Vilka Jedlička na Ptuju, Hutterjevo vilo v Ribnici na Pohorju, kočo Alojza Špragerja na Slivniškem Pohorju, večstanovanjsko hišo Draga Paljage v Mariboru in številne trgovske lokale v centru mesta, so še zapisali.

Arhivski viri so sicer zelo skopi, ohranil pa se je popis projektov z osnovnimi podatki in navedbami avtorstva, iz česar je bil izpeljan razširjen seznam Devovega opusa. Z razstavo so povezali Deva in Jožeta Plečnika, po drugi strani pa pokazali odmik arhitekta od svojega učitelja ter utiranje lastnih poti in iskanje modernih perspektiv. Ob tem lahko obiskovalci prisluhnejo komentarjem številnih arhitektov, urbanistov, umetnostnih zgodovinarjev, osebnih prijateljev in uporabnikov Devovih arhitektur, ki osvetljujejo pogled na njegovo zapuščino.

"V Mariboru je Dev zapustil izrazit pečat, saj je, velikokrat v sodelovanju s sošolcem Jaroslavom Černigojem, v 30. in 40. letih 20. stoletja moderniziral mestno podobo ter z izčiščenimi formami vpeljal v mesto svetovljanski duh. Žal je njegov ustvarjalni opus najširši javnosti premalo znan," je ob razstavi izpostavila kustosinja Plečnikove hiše Ana Porok.

Avtorja razstave Skalicky in Vidmar sta dodala, da je "Dev s svojim avtorskim in mentorskim delom sovzpostavil temelje sodobne mariborske arhitekture ter s tem tudi mariborske arhitekturne šole. Bil je ustvarjalec, glasbenik in intelektualec, ki je ostal spregledan predstavnik slovenskega modernizma".

Ob razstavi se obetajo vodstva. Prvo je na sporedu v soboto zvečer na Poletno muzejsko noč.