Slovenija 15.6.2024 5:00

Začenja se 4. Kranjski igralski filmski festival

Kranj, 15. junija - S podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev se bo drevi ob 20. uri v Kranju začel 4. Kranjski igralski filmski festival Krafft. Že pred tem bosta popoldne potekala tudi mojstrska tečaja. Do 22. junija se bo na festivalu zvrstilo 18 filmov tekmovalnega in spremljevalnega programa ter vrsta drugih dogodkov.

Kranj. Novinarska konferenca o 4. Kranjskem igralskem filmskega festivalu. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Kranj.
Novinarska konferenca o 4. Kranjskem igralskem filmskega festivalu.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Že tradicionalno bodo festival odprli s podelitvijo nagrad Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, ki je letošnjo nagrado Ita Rina za življenjsko delo namenilo igralki Ivanki Mežan. Za najboljše igralske stvaritve v dveletnem obdobju bosta nagrajena Diana Kolenc in Timon Šturbej. Nagrado glas risanke za najboljšo sinhronizacijo avdiovizualnega dela bosta dobili Polona Juh in Maša Derganc Veselko, priznanje za zaslužnega filmskega sodelavca pa Grega Bušić.

Festival se bo sklenil 22. junija s podelitvijo festivalskih nagrad zlato jabolko, za katere se bo potegovalo 10 filmov. Predselektor je bil slovenski igralec in voditelj Toni Cahunek, končni izbor tekmovalnih filmov pa je opravil uveljavljeni turški gledališki, televizijski in filmski igralec Taner Rumeli, ki je slovenskemu občinstvu znan po vlogah v serijah Ne izpusti me, Svojeglava ljubezen, Ljubezenska past in Oče.

Festivala v Kranju se bo letos udeležilo tudi več drugih turških igralcev, ki jih slovensko občinstvo pozna iz serij. V Kranj prihajata igralki serije Zapeljivec Serif Sezer in Sezin Bozaci, igralec Onur Özaydin iz serije Po poti resnice ter igralec in generalni sekretar Sindikata turških igralcev Sercan Gidisoglu, ki bo tudi član strokovne žirije festivala, v kateri bosta še filmska in gledališka igralka Nina Ivanišin Janežič ter avstrijski igralec in psihoterapevt Erol Nowak.

Zvezdniško zasedbo festivala dopolnjujeta protagonist kultne danske trilogije Diler Zlatko Burić in švedski igralec Jakob Cedergren, znan iz filmov Submarino in Grozljivo srečen. Oba v Kranj prihajata v okviru programa ReActing as a Star, ki spodbuja povezovanje filmskih in avdiovizualnih igralcev v regiji, ter bosta danes vodila mojstrski delavnici za igralce.

Med izstopajočimi filmi festivala organizatorji navajajo komično dramo Jutri je še en dan, prodoren mehiški film Slab igralec, francosko sodno dramo Goldmanov proces in film Razlaga za vse, v katerem na plano privrejo napetosti polarizirane madžarske družbe. Ljubezen tematizirata italijanski Ognjemet ljubezni in iranski Moja najljubša torta. Za zlato jabolko se potegujeta tudi za oskarja nominirani Jaz, kapitan in drama Učitelj, v kateri naslovno vlogo učitelja v Palestini igra lanski Krafftov nagrajenec Saleh Bakri.

Spremljevalni program sestavljajo slovenski celovečerci, v katerih glavne vloge igrajo letošnji nagrajenci Društva slovenskih avdiovizualnih igralcev, turška filma Suhe trave in Deli deli olma ter nemško-srbska koprodukcija Resnica, ki je prejela študentskega oskarja. V glavni vlogi nastopa Nika Rozman, s katero bo po projekciji filma potekal tudi pogovor.

Festival nastaja v koprodukciji Filmskega društva Krafft in Prešernovega gledališča Kranj v sodelovanju z Mestno občino Kranj in Slovenskim filmskim centrom. Partnerja sta Društvo slovenskih avdiovizualnih igralcev in Zavod Carnica. Filmi bodo na ogled v novem kranjskem kinu Mojkino, delavnice in strokovni dogodki bodo potekali v Stolpu Škrlovec, spremljevalni dogodki, med katerimi so koncerti in filmski pub kviz, pa v Layerjevi hiši.