Slovenija 16.6.2024 10:00

Letošnje Baletne noči posvečene legendarnemu plesalcu Vaclavu Nižinskemu

Ljubljana, 16. junija - V Cankarjevem domu (CD) bo do srede potekal mednarodni festival Baletne noči. Posvetili so ga legendarnemu baletnemu plesalcu Vaclavu Nižinskemu, čigar koreografije so postavile nove umetniške standarde. Pripravili so ga v koprodukciji z SNG Opera in balet Ljubljana in povabili tudi baletnike ter goste iz Latvije, Romunije in Hrvaške.

Festivalsko dogajanje se bo začelo nocoj ob 20. uri z baletom Rajmonda, eno zadnjih velikih mojstrovin slavnega koreografa Mariusa Petipaja (1818-1910), ki je znan po baletih, kot so Trnuljčica, Hrestač in Labodje jezero. To klasično delo baletnega repertoarja bo na odru Gallusove dvorane izvedel Romunski narodni balet iz Bukarešte v zasedbi 68 plesalcev, za katere je koreografijo pripravil Irek Mukhamedov.

V ponedeljek ob 20. uri bosta baletni ansambel in orkester SNG Opera in balet Ljubljana nastopila z baletom Trnuljčica. Kot so zapisali v CD, balet velja za najčistejše delo klasičnega baletnega repertoarja ter je pomembno tudi zaradi zgodovinskega srečanja najpomembnejših in največjih umetnikov Čajkovskega in Petipaja.

Latvijski narodni balet bo na festivalu v torek ob 20. uri gostoval s predstavo Nižinski. Sodobna baletna predstava koreografa Marca Goeckeja razkriva najpomembnejše trenutke v življenju Nižinskega na odru in zunaj njega ter prikazuje, kako tesno sta povezani umetnost in norost.

Za zaključek festivala bo v sredo ob 20. uri poskrbelo Hrvaško narodno gledališče Ivana pl. Zajca na Reki, ki bo uprizorilo balet Romeo in Julija v koreografiji Jiržija Bubenička. Balet sledi zgodbi tragedije Williama Shakespeara iz 16. stoletja ter izraža navdušenje nad zaljubljenostjo in željo, da bi ta občutek trajal večno. Zgodba o ljubezni in njeni moči pa ima tudi temne plati, med katera spadajo nasilje in kaos, zmeda in smrt.

Direktorica CD Uršula Cetinski je v nedavni izjavi za STA pojasnila, da so festival iz Plesnih noči preimenovali v Baletne noči, ker "gre za festival, ki se dejansko posveča tako klasičnemu baletu kot vsem tistim baletnim zvrstem, ki izvirajo iz klasičnega baleta in ne gre za sodobno plesni festival". Pri izboru programa so izhajali predvsem iz tega, da "gre za predstave, ki so bližje klasičnemu baletu in so vrhunske po baletni tehniki, tako pri moških kot pri ženskah".

Ob festivalu je do 20. avgusta v sprejemni dvorani CD na ogled tudi razstava Nižinski, Posvečen v ples.